:

Szerző: Vörös Péter

2003. június 5. 08:02

A PeopleSoft 1,7 milliárd dollárért felvásárolja a J.D. Edwardsot

[CNET, WSJ] A vállalati szoftvereket gyártó PeopleSoft hétfőn bejelentette, hogy egy 1,68 milliárd dolláros, részvénycserés ügylet keretében megvásárolja a vetélytárs J.D. Edwardsot. A tranzakció során minden egyes J.D. Edwards-részvényért 0,86 PeopleSoft-részvényt kapnak a részvényesek, így a J.D. Edwards-papírokat 14,10 dollárra értékelik a felek, ami 19 százalékos többletet jelent a pénteki 11,81 dolláros záróértékhez képest.

[CNET, WSJ] A vállalati szoftvereket gyártó PeopleSoft hétfőn bejelentette, hogy egy 1,68 milliárd dolláros, részvénycserés ügylet keretében megvásárolja a vetélytárs J.D. Edwardsot. A tranzakció során minden egyes J.D. Edwards-részvényért 0,86 PeopleSoft-részvényt kapnak a részvényesek, így a J.D. Edwards-papírokat 14,10 dollárra értékelik a felek, ami 19 százalékos többletet jelent a pénteki 11,81 dolláros záróértékhez képest.

Az egyesülés révén létrejövő vállalat éves forgalma 2,8 milliárd dollár, az alkalmazottak száma 13 ezer, az ügyfeleké 150 országban 11 ezer lesz. A PeopleSoft eddig főként a humán erőforrásokkal kapcsolatos szoftverekre összpontosított, főként a nagyvállalati szférában, míg a J.D. Edwards a termelésintegrációs alkalmazásokra specializálódott.

A PeopleSoft vezetői közölték, hogy a két cég klientúrája "igen kis mértékben" fedi át egymást. Az új vállalat legfőbb riválisai változatlanul az SAP és az Oracle. A PeopleSoft szerint az ügylet segít abban, hogy a vállalat kiterjessze jelenlétét a termelési, a disztribúciós és az eszköz-intenzív szektorokban.

"A PeopleSoft hagyományos erőssége a nagyvállalati és a szolgáltatási szféra, ezt most egyesítjük a J.D. Edwardsnak a közepes vállalatok körében és a termelőszférában megszerzett vezető helyével. Az egyesülés révén a teljes vállalati szoftverpiacot úgy fogjuk tudni kiszolgálni, mint ahogy egyetlen vetélytársunk sem" -- mondta Bob Dutkowsky, a J.D. Edwards elnök-vezérigazgatója.

Hasonlóan több vállalati szoftvergyártóhoz a PeopleSoftot is érzékenyen érinti a vállalati IT-kiadások visszaesése. Áprilisban a cég figyelmeztetést tett közzé, miszerint a 2003-as nyereség alacsonyabb lesz a 2002-es szintnél.

A PeopleSoft a hagyományos vetélytársakon (főként az Oracle és az SAP) kívül egyre intenzívebb versenyt vív az olyan új versenyzőkkel, mint például a Microsoft. Emiatt a PeopleSoft egyre inkább a vállalati alkalmazásokra összpontosít. A Microsoft nemrég a korábbi első számú értékesítési igazgatót nevezte ki a kis- és közepes méretű vállalati alkalmazások részlegének élére. A redmondi óriásvállalat abban reménykedik, hogy az üzleti megoldások részlege végül is mintegy évi 10 milliárd dolláros forgalmat fog elérni.

Trip Chowdhry, az FTN Midwest Research elemzője úgy véli, hogy a PeopleSoft felvásárlása jól tükrözi azt, hogy a Microsoft és az SAP egyre nagyobb befolyásra tesz szert a közepes méretű vállalatok szférájában, márpedig ez az a terület, ahol jelenleg a legegészségesebben alakulnak az IT-kiadások. "A mostani akvizíció mögött álló legfontosabb indok a Microsoft és az SAP fenyegetése. A Microsoft és az SAP teljesen megváltoztatta e szférában egyebek között az árakat, a testreszabás idejét és a kezelhetőség egyszerűségét" -- mondta Chowdhry.

"A PeopleSoftnak nem volt más választása, mint megvenni a J.D. Edwardsot annak érdekében, hogy szerepelni tudjanak a közepes méretű vállalatok piacán. Ez volt az egyedüli lépésük, mivel a cég soha nem volt igazán sikeres ezen a piacon" -- mondta a szakértő.

A PeopleSoft részvényárfolyama több mint 50 százalékkal csökkent 2002-ben, míg a forgalom 8 százalékkal, a nyereség pedig 5 százalékkal esett vissza tavaly.

A PeopleSoft szerint az új ügylet először 2004-ben fogja érinteni a nyereséget, leszámítva az amortizációt és más tételeket. Kevin Parker, a PeopleSoft pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat arra számít, hogy az egyesített cég működési kiadásai évi 80 millió dollárral csökkennek az egyesülés első teljes évében. A várakozások szerint a tranzakció a harmadik negyedévben zárul le.

Szerkezetileg a J.D. Edwards a PeopleSoft száz százalékos leányvállalataként fog működni, de a szervezeteket integrálni fogják. A cégvezetők szerint az értékesítési részlegek integrálására is számítani lehet.

Ted Kempf, a Gartner Research elemzője óvatosságra int az egyesüléssel kapcsolatban, szerinte mire a két cég befejezi az összeolvadást, a közepes méretű vállalatok piacán már elmúlhatnak a ma még meglévő lehetőségek. A PeopleSoft utolsó nagyobb akvizíciója 1999-ben volt, amikor a CRM-specialista Vantive-et vásárolta fel a cég, az az egyesülés több évébe tellett a vállalatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.