:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 23. 11:00

Az előző negyedévhez képest növelte forgalmát és nyereségét az Autodesk

Carol Bartz
Carol Bartz
Az elsősorban grafikus tervezőszoftvereiről ismert Autodesk tegnap tette közzé első negyedéves eredményeit. A gyenge gazdasági körülmények miatt a vállalat nyeresége a tavalyi év azonos időszakához mérve csökkent, az előző negyedévhez képest viszont nőtt.

Az április 30-án véget ért negyedév során az Autodesk 7,5 millió dollár, azaz részvényenként 7 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 17,6 millió dollár (részvényenként 16 cent) profitról számolt be, az előző negyedévben az eredmény 6,4 millió dollár, azaz részvényenként 6 cent volt.

A forgalom 210,8 millió dollárra rúgott, szemben a tavalyi első negyedévben elért 229,3 millió dollárral és az előző negyedéves 196 millió dollárral. Az elmúlt két év során az Autodesk bevétele fokozatosan csökkent, ugyanis a gyenge gazdasági környezet erősen visszafogta a cég ügyfeleinek költési hajlandóságát. Ezért a vállalat többször is leépítést hajtott végre és más költségcsökkentési lépéseket foganatosított.

Meglepően jól szerepel a Discreet részleg, amely a játékfejlesztők és más szórakoztatóipari cégek körében igen népszerű 3DSmax szoftver kiadója. A Discreet üzletág első negyedéves forgalma 38 millió dollárt tett ki ami 28 százalékos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. Carol Bartz vezérigazgató szerint az Autodesk profitálni tudott a videojátékok piacán végbement robbanásból.

"Jó hír, hogy a szórakoztatóipar az első, amely kilábal a válságból" -- mondta Bartz. "Szerencse hogy többféle iparnak is szállítunk termékeket, amelyek közül egyesek erősebbek, mások azonban még mindig mélyponton vannak." Az egyik ilyen az építőipar, ahol az atípusos tüdőgyulladás gyakorlatilag minden gazdasági tevékenységet megállított Kínában, amely az egyik leggyorsabban növekedő piac.

Az atípusos tüdőgyulladás miatt az Autodesk 7 millió dollárral csökkentette a jelenlegi negyedéves forgalomra vonatkozó előrejelzését. A vállalat arra számít, hogy a bevétel 207-212 millió dollár között alakul, a profit pedig részvényenként 7-10 cent között várható. A teljes pénzügyi évre 875-900 millió dolláros bevételt és részvényenként 50-60 centes nyereséget vár a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.