:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 22. 12:44

Új neveket kaptak az Athlon 64-et támogató VIA-chipkészletek

[x-bit labs] A VIA frissítette Opteron és Athlon 64 processzorokat támogató alaplapi chipkészleteinek terméktervét. Új chipsetekről egyelőre nem tudunk beszámolni, azonban a vállalat megváltoztatta a már régóta ismert termékek végleges nevét.

[x-bit labs] A VIA frissítette Opteron és Athlon 64 processzorokat támogató alaplapi chipkészleteinek terméktervét. Új chipsetekről egyelőre nem tudunk beszámolni, azonban a vállalat megváltoztatta a már régóta ismert termékek végleges nevét.

Nem ez az első eset, hogy a VIA megváltoztatja ezen chipkészletek terméknevét, tavaly június végén a vállalat egyszer már "dobta" az addig használt jelöléseket. A legfrissebb információk szerint a K8T400 chipset végleges neve K8T800 lesz, a K8M400-at K8M800-nak fogják hívni, a PCI Express eszközöket támogató K8PCIE új jelölése pedig K8T890.

A K8T800 és K8M800 chipeket egyaránt a felső kategóriás, nagyteljesítményű asztali gépekbe ajánlja a VIA. A 800 MHz-es Hyper-Transport interfésszel rendelkező lapkakészletek támogatják az AGP8X felületű videokártyákat, azonban a K8M800 integrált grafikus vezérlővel is rendelkezik. A jelenlegi tervek szerint jövő év elején megjelenő K8T890-hoz már csatlakoztathatók lesznek a PCI Express 16x felületű grafikus kártyák, illetve a PCI Express 4x felületű kiegészítők.

A K8M800-ban található integrált videovezérlő nem más, mint az S3 Graphics által fejlesztett UniChrome 2 kódnevű grafikus mag, amely 8-64 Mbyte memóriát támogat, 2 renderelő futószalaggal és futószalagonként 2 textúrázóegységgel rendelkezik, hardveres MPEG2 dekódert tartalmaz és két megjelenítőt is támogat.

A northbridge chipeket 1,06 GB/sec sávszélességű Ultra V-Link kapcsolat köti össze a VT8237 southbridge chippel. A VT8237 southbridge az ATA/133 perifériák kezelésén túl négy Serial ATA meghajtó vezérlésére is képes, támogatja a RAID technológiát, valamint nyolcportos USB 2.0-vezérlővel, hálózati-vezérlővel, HomePNA-vezérlővel és hatcsatornás, Sensaura-kompatibilis hangprocesszorral rendelkezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.