:

Szerző: Barna József

2003. április 22. 19:47

NVIDIA nForce3: lapkakészlet Opteron processzoros munkaállomásokhoz

Az NVIDIA ma jelentette be AMD Opteron processzoros munkaállomásokhoz szánt lapkakészletét. Az egyprocesszoros rendszerekben használható nForce3 Pro feltehetően a szeptemberben várható Athlon 64 processzorhoz tervezett chipset lecsupaszított változata.

[HWSW] Az NVIDIA ma jelentette be AMD Opteron processzoros munkaállomásokhoz szánt lapkakészletét. Az egyprocesszoros rendszerekben használható nForce3 Pro feltehetően a szeptemberben várható Athlon 64 processzorhoz tervezett chipset lecsupaszított változata.

Az nForce3 Pro két változatban lesz hozzáférhető. Az nForce3 Pro 150 hamarosan megjelenik az Opteron mellett elkötelezett kisebb gyártók kínálatában. Az egychipes modell -- mely integrálva tartalmazza az AGP-vezérlőt és a perifériavezérlőket -- támogatja a 8x AGP interfészt, rendelkezik 10/100 Ehernet-, Ultra ATA-133-, RAID- és USB 2.0-vezérlővel, valamint egy AC'97 audikodekkel. A lapka továbbá képes egyes hálózati műveletek gyorsítására is. A szintén egychipes nForce3 Pro 250 a kisebb modell minden tulajdonságával rendelkezik, ám Gigabites hálózati vezérlőt és Serial ATA-vezérlőt is tartalmaz.

Az nForce3 Pro lapkák 3,6 Gbyte/sec sávszélességet biztosító HyperTransport buszon keresztül kommunikálnak a processzorral. A termékhez a gyártó a már megszokott egységes meghajtócsomagot kínálja majd, amely egy pakkban tartalmazza a chip által támogatott szolgáltatásokhoz szükséges drivereket. Az vállalat közleménye szerint az nForce3 Pro 150 alapú rendszereket már tesztelik a rendszerintegrátorok, míg az nForce3 Pro 250 megjelenése ősszel esedékes. A lapkára épülő alaplapokat az Asustek gyártja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.