:

Szerző: Barna József

2003. április 16. 09:45

A SiS megszerezte az új Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licenceket

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy kibővítette hosszú távú licencmegállapodását az Intellel, így jogosult a hét elején bemutatott, 800 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorokat támogató lapkakészletek fejlesztésére és forgalmazására. A megállapodással kapcsolatban egyéb részletek nem láttak napvilágot.

[HWSW] A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) ma sajtóközleményben jelentette be, hogy kibővítette hosszú távú licencmegállapodását az Intellel, így jogosult a hét elején bemutatott, 800 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorokat támogató lapkakészletek fejlesztésére és forgalmazására. A megállapodással kapcsolatban egyéb részletek nem láttak napvilágot.

A bejelentésre egy héttel azután került sor, hogy a SiS elsőszámú riválisa, a VIA Technologies megszerezte az új processzorok támogatásához szükséges licenceket. Amint arról beszámoltunk, évek óta tartó jogi huzavona után az Intel és a VIA peren kívüli megegyezéssel zárta le az alaplapi chipkészletekkel és mikroprocesszorokkal kapcsolatos szabadalmak megsértése miatt egymás ellen indított perek sorozatát és tíz évre szóló keresztlicenc-megállapodást kötött. Ennek részeként az Intel négy évre biztosítja a VIA számára az Intel mikroprocesszorokat kiszolgáló lapkakészletek gyártásához szükséges licenceket, és beleegyezett, hogy öt évig nem indít szabadalombitorlási pert sem a VIA, sem a VIA partnerei ellen a lapkakészletekkel kapcsolatban.

A SiS rövid közleményében csupán annyit tartott fontosnak megemlíteni, hogy a hónapok óta folyó tárgyalások lezárásaként kiszélesítette és meghosszabbította licencmegállapodását az Intellel. A vállalat így készíthet lapkakészleteket az új Pentium 4 processzorokhoz is. A megegyezés részletei azonban nem nyilvánosak.

A jelentősebb lapkakészlet-gyártók közül korábban egyedül a SiS rendelkezett a 400 és 533 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzorok támogatásához szükséges licencekkel, míg a VIA az Intellel folytatott pereskedés miatt mellőzött szereplővé vált a piacon. Az IDC adatai szerint éppen a Pentium 4-es chipkészletek sikerének köszönhetően a negyedik negyedévben a SiS 16 százalékről 18,7 százalékra növelte piaci részesedését a globális lapkakészlet-piacon, miközben a VIA részesedése 22 százalékról 19,8 százalékra esett vissza.

A VIA azonban ismét legitim szereplővé vált a piacon, és problémamentesen forgalmazhatja Intel Pentium 4 processzorokat kiszolgáló termékeit. Így a két tajvani vállalat a jövőben ismét azonos körülmények között verseng az ügyfelekért, ami törvényszerűen a VIA megerősödéséhez és a SiS befolyásának gyengüléséhez vezet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.