Szerző: Barna József

2003. február 17. 20:15

Z1010: az első 3G mobiltelefon a Sony Ericssontól

A Sony Ericsson ma a cannes-i 3GSM World Congress rendezvényen bejelentette első kereskedelmi felhasználásra szánt 3G mobiltelefonját. Az összehajtható Z1010 számos olyan funkcióval rendelkezik, melyek kihasználják a harmadik generációs mobilhálózat által nyújtott előnyöket.

[HWSW] A Sony Ericsson ma a cannes-i 3GSM World Congress rendezvényen bejelentette első kereskedelmi felhasználásra szánt 3G mobiltelefonját. Az összehajtható Z1010 számos olyan funkcióval rendelkezik, melyek kihasználják a harmadik generációs mobilhálózat által nyújtott előnyöket.

A készülék kettős üzemmódú UMTS/GSM-GPRS telefon, melynek képességeit videohívások bemutatásával a helyszínen demonstrálta a vállalat. Az összecsukható telefon két darab kijelzővel és két darab beépített kamerával rendelkezik. A 176 x 220 pixel felbontású fő kijelző 65 536 szín megjelenítésére képes, míg a fedőlap hátulján található kisebb kijelző fekete-fehér, és elsősorban arra szolgál, hogy a készülék csukott állapotában is láthatóak legyenek az alapvető információk.

A Z1010-ben található egyik kamera fényképek és mozgóképek rögzítésére szolgál, míg a másik -- mely a fő kijelző alatt kapott helyet -- videohívások során használható, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó a kijelzőn figyelhesse beszélgetőpartnerét, miközben róla is felvétel készül. A készülék rendelkezik egy Sony Memory Stick Duo bővítőhellyel, és alapkiépítésben egy 16 Mbyte kapacitású memóriakártya is jár hozzá.

A telefon mindezek mellett lejátssza az MPEG 4, H.263, MP3, ACC és AMR médiaformátumokat, 24 szólamú csengőhangok megszólaltatására képes, és támogatja az SMS/EMS/MMS/MMS video, WAP2.0 és Java MIDP 1.0 szabványokat. A Sony Memory Stick memóriakártyák mellett a külvilággal Bluetooth, USB és IrDA összeköttetéssel képes kapcsolatot tartani.

A vállalat közleménye szerint a Z1010 jelenleg a mobilszolgáltatók számára hozzáférhető tesztelés céljából, míg megjelenése a 3G szolgáltatások beindításával egy időben várható 2003 második félévében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról