:

Szerző: Vörös Péter

2003. február 13. 09:03

Japánban már közel 80 millió mobiltelefon-felhasználó van

[NE Asia Online] A japán Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (Telecommunications Carriers Association, TCA) jelentette, hogy a 127 millió lélekszámú ország mobiltelefon-felhasználóinak száma 79,34 millió volt január végén.

[NE Asia Online] A japán Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (Telecommunications Carriers Association, TCA) jelentette, hogy a 127 millió lélekszámú ország mobiltelefon-felhasználóinak száma 79,34 millió volt január végén.

A hagyományos mobiltelefonok száma 73,9 millió, míg a csak Japánban használatos, ún. PHS (Personal Handyphone Systems) felhasználók száma 5,53 millió. Januárban a nettó növekedés 386.100 volt, ez majdnem fele a decemberben elért 705.400-as emelkedésnek.

A januári erős visszaesés annak tudható be, hogy a szolgáltatók intenzív értékesítési kampányokat folytattak 2002 novemberében és decemberében. A januári hirtelen csökkenés évről évre szokásosnak mondható.

A KDDI CDMA2000-as rendszert támogató ún. "au" mobiltelefonjai ezzel együtt továbbra is igen népszerűek, januárban 639 ezer új előfizetője volt a szolgáltatásnak -- ezzel szemben az NTT DoCoMo FOMA előfizetőinek száma mindössze 2600-zal, a J-Phone 3G szolgáltatása pedig csak 3500-zal emelkedett.

A KDDI (a második legnagyobb japán mobilszolgáltató) által indított "au" 3G-szolgáltatás rendkívül rövid idő alatt lett igen népszerű, az áprilisi indulás óta 3,8 millió felhasználó veszi igénybe. Az "au" sikere elsősorban a nagyobb lefedettségnek, az alacsonyabb áraknak, valamint a FOMA készülékeknél hosszabb készenléti és üzemidőt nyújtó mobiltelefonoknak köszönhető.

Az NTT DoCoMo, Japán legnagyobb mobilszolgáltatója már több mint egy éve elindította FOMA névre keresztelt 3G-s szolgáltatását a szigetországban. Az NTT DoCoMo eddig mindössze 154 ezer FOMA-előfizetőt tudott toborozni. Noha tavaly december óra a felhasználók száma hatszorosára növekedett, valóságos csodára lenne szükség, hogy a mobilszolgáltató elérje azt a célkitűzését, amely szerint a pénzügyi év végére, azaz áprilisra 320 ezer FOMA-előfizetője legyen. Korábban a vállalat arra számított, hogy 2003 márciusára 1,5 millió 3G előfizetővel fog rendelkezni.

A szakértők szerint azonban várható, hogy a FOMA előfizetők száma hamarosan emelkedni fog, mivel a nemrég bejelentett mobiltelefonok végre beváltják a harmadik generációs készülékekhez fűzött reményeket.

A J-Phone, az ország harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója december végén indította el harmadik generációs szolgáltatásait, miután a Vodafone csoporthoz tartozó szolgáltató korábban kétszer is elhalasztotta a 3G-s szolgáltatások kereskedelmi bevezetésének időpontját. A Vodafone Global Standard néven indított szolgáltatáscsomag kiváló minőségű telefonálást, nagy sebességű adatátvitelt, internetet és videotelefon lehetőséget kínál, az indulás időpontjában Japán nagyobb városaiban és Tokióban.

(Megj.: a hírben említett csökkenések és növekedések egyértelműen arra utalnak, hogy a 3G szolgáltatás népszerűsödése a hagyományos, 2-2,5G szolgáltatások iránti érdeklődés enyhe csökkenésével járt együtt -- érthető módon, mivel a harmadik generációs mobiltelefon-felhasználók egy része lemond korábbi előfizetéséről.)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.