:

Szerző: Barna József

2003. február 3. 10:01

Csak 2005-ben várható a DDR-II memóriamodulok elterjedése

[EBN] A PC-kben használatos DDR-II memóriachipek és -modulok sorozatgyártása a tervezettnél egy évvel később, 2005-ben kezdődhet meg, állították a múlt héten megrendezett Platform Conference rendezvényen résztvevő elemzők és iparági szereplők.

[EBN] A PC-kben használatos DDR-II memóriachipek és -modulok sorozatgyártása a tervezettnél egy évvel később, 2005-ben kezdődhet meg, állították a múlt héten megrendezett Platform Conference rendezvényen résztvevő elemzők és iparági szereplők.

A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy a jelenleg elterjedt DDR(-I) szabvány leváltására hivatott DDR-II specifikációval kompatibilis memóriák gyártásának beindulása a vártnál lassabban halad majd. Részben azért, mert az új szabványt támogató lapkakészletek és alaplapok minősítése is késik, részben pedig azért, mert a gyártókat immár nem kergeti a tatár. Hiszen az Intelnek köszönhetően időközben életképes megoldássá emelkedő DDR400 tervezet zökkenőmentes átmenetet biztosíthat a DDR-II elterjedéséig.

Szakértők szerint ugyan a legnagyobb memóriagyártók várhatóan már az idén vagy 2004 elején megkezdik a DDR-II memóriachipek mintapéldányainak gyártását, a sorozatgyártás akár 12-18 hónappal is elcsúszhat. Ugyanakkor a DDR400 tervezetnek megfelelő chipek és modulok egyre népszerűbbek lesznek. Az Intel előreláthatólag áprilisban mutatja be DDR400-kompatibilis lapkakészleteit, míg a szervergyártók is megkezdték a DDR400 tesztelését. A ServerWorks például azt ígéri, hogy még az első félév során megjelenik Grand Champion SLX lapkakészletének DDR400 memóriamodulokat támogató változata.

A késés azonban nem érinti a grafikus kártyákon használt DDR-II chipeket, melyek pont-pont kapcsolaton keresztül kapcsolódnak a grafikus processzorhoz, így nem igényelnek az alaplapokhoz hasonló infrastruktúrát. Amint arról beszámoltunk, az NVIDIA hamarosan piacra kerülő GeForce FX grafikus processzorát már DDR-II memóriachipek szolgálják ki, míg várhatóan az ATI következő generációs termékén is DDR-II chipek lesznek megtalálhatóak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.