Szerző: Bőle György

2000. április 27. 11:20

Az Intel üdvözli a szélessávú internetelérés felgyorsítására irányuló EU-kezdeményezéseket

Nagyon remélem, hogy a hírben szereplő EU ajánlás a kormány és a MATÁV illetékeseihez is eljutott...

Nagyon remélem, hogy a hírben szereplő EU ajánlás a kormány és a MATÁV illetékeseihez is eljutott...

Az Intel Corporation ma örömmel fogadta az Európai Bizottság ajánlását, amely szerint a konkurencia számára is jó lenne biztosítani a hozzáférést a lakásokig és a vállalkozásokig vezető távközlési vonalakhoz. A házakat és az irodákat a telefonközponttal összekötő "helyi hálózatok" még mindig az egykori közcélú távbeszélő szolgáltatók kezében vannak. A közvetlen felhasználói kapcsolatot akadályozó közcélú távbeszélő szolgáltatók határozzák meg, hogy a lakosság és a vállalkozások milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe.
Az ajánlás alapján az alternatív távközlési szolgáltatók versenyképes árakon férhetnének hozzá a helyi hálózatokhoz, és új szélessávú szolgáltatásokat, például ADSL-t (fejlett digitális előfizetői vonalat) is kínálhatnának. A verseny korlátozottsága miatt - amelynek oka, hogy kizárólag a közcélú távbeszélő szolgáltatók férnek hozzá a helyi hálózatokhoz -, jelentősen csúszik az ADSL és a hasonló szolgáltatások bevezetése.
Az EU 1999-es közleményéhez fűzött észrevételeiben az Intel kijelentette, hogy a kis- és középvállalkozások és az egyéni előfizetők számára feltétlenül biztosítani kell a hozzáférést a DSL és a többi szélessávú technológia által kínált szolgáltatásokhoz és lehetőségekhez.
Az ADSL jóval gyorsabb és jobb internethozzáférést és új multimédiás lehetőségeket biztosít. Az ADSL a konkurens szélessávú technológiák - például a kábeles hozzáférés és a vezeték nélküli helyi hálózatok - terjedését is elősegítené. A szélessávú piac élénkítése kedvezne az egész európai gazdaságnak, az egyéni felhasználóknak és a vállalkozásoknak.

"Nagyszerű kezdeményezés ez, amely az európai fogyasztók és vállalkozók érdekeit helyezi előtérbe" - mondta Rob Eckelmann. "A méltányos áron kínált szélessávú internethozzáférés jelentős előnyt biztosítana Európa számára a globális internetes gazdaságban. Reméljük, a folyamatot sikerül év végéig lezárni." (Az ajánlás szerint a helyi hálózatokat 2000 végéig kellene szabaddá tenni.)

Eckelmann így folytatta: "Ez azonban csak egyetlen eleme annak az akciónak, amellyel termékeny internetes környezetet lehetne kialakítani. Ha nem biztosítjuk a korlátlan hozzáférést, az emberek folyton az órájukat fogják nézni internetezés közben. Ez pedig nem jó, ha erős internetes gazdaságot akarunk kiépíteni. Reméljük, hogy a kormányok és a szolgáltatók követik az EU ajánlását, és mielőbb hozzálátnak a probléma kezeléséhez."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról