Szerző: Barna József

2002. január 30. 21:02

A VIA bizakodó az iparág jövőjével kapcsolatban

[EBN] Az Intel után a világ második legnagyobb alaplapi chipkészleteket gyártó cégének számító tajvani VIA Technologies a félvezetőipar egyik leggyengébb évének számító 2001-es év után bizakodva tekint a jövőbe.

[EBN] Az Intel után a világ második legnagyobb alaplapi chipkészleteket gyártó cégének számító tajvani VIA Technologies a félvezetőipar egyik leggyengébb évének számító 2001-es év után bizakodva tekint a jövőbe.

A VIA nettó jövedelme tavaly 23%-kal 151,1 millió dollárra csökkent az előző éves eredményekhez képest. A cég forgalma 974,3 millió dollár volt.

Wen-Csi Csen, a cég elnök-vezérigazgatója úgy látja, hogy a gyengébb eredményekért elsősorban a vásárlói és vállalati bizalom megcsappanása tehető felelőssé. Ám a cég bizakodva tekint a jövőbe. Csen úgy véli, hogy a szeptember 11-i terrortámadásokat követően érte el a mélypontot az iparág. "Ennél rosszabb már nem lehet" -- tette hozzá. A vezérigazgató úgy véli, hogy az elkövetkezendő években a forgalom évi 20%-kal növekszik majd.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a VIA vártnál gyengébb eredményeihez jelentős mértékben hozzájárult az is, hogy a cég immár közel fél éve szabadalomsértési perben áll az Intellel. Ennek köszönhetően pedig a vezető alaplapgyártók nem vállalják fel azt a kockázatot, hogy a VIA Intel Pentium 4 processzorkhoz szánt termékeit felhasználják. Így nem csoda, hogy a VIA-nak nem sikerült teljesítenie korábbi célkitűzését: a cég nem volt képes 3 millió Pentium 4-es alaplapi chipkészletet értékesíteni a negyedik negyedévben.

Többek között ezért is döntött úgy a cég, hogy csökkenti függőségét az alaplapi chipkészletek piacától és diverzifikálja termékpalettáját. Csen elvárásai szerint alig két éven belül e lapkakészletek a VIA forgalmának csupán 50%-át fogják adni, míg jelenleg 80% a részesedésük.

Az egyik új piac, melyre a VIA be kíván törni, az optikai adattárolókban (CD- és DVD-meghajtók) használatos áramkörök piaca. E szegmensben vezető pozíciót szeretne elérni a cég 2003-ra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról