:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 22. 10:28

Visszaesett a Nokia részvényárfolyama, miután a Morgan Stanley csökkentette a céggel kapcsolatos kilátásokat

[Bloomberg] A Nokia részvényárfolyama hétfőn helyenként 7%-kal esett vissza, miután a Morgan Stanley Dean Witter & Co. lejjebb vitte a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának besorolását, növelve azokat a befektetői aggodalmakat, hogy a cég csökkenteni fogja idei célkitűzéseit. A részvényárfolyam csökkenése idén elérte a 17%-ot.

[Bloomberg] A Nokia részvényárfolyama hétfőn helyenként 7%-kal esett vissza, miután a Morgan Stanley Dean Witter & Co. lejjebb vitte a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártójának besorolását, növelve azokat a befektetői aggodalmakat, hogy a cég csökkenteni fogja idei célkitűzéseit. A részvényárfolyam csökkenése idén elérte a 17%-ot.

Európában a Nokia részvényárfolyama 1,70 euróval 23,75 euróra (20,99$-ra) csökkent. Angela Dean, a Morgan Stanley egyik elemzője leszállította a cég részvénybesorolását "semleges"-ről "alulteljesít"-re, és azt jósolta, hogy a részvényárfolyam akár 15 euróra is lecsökkenhet.

A pénzpiaci menedzserek szerint már csütörtökön, a cég negyedéves eredményeinek közlésekor bejelenthetik az éves kilátások csökkentését. Az RF Micro Devices Inc., a Nokia egyik beszállítója szerint az első negyedéves forgalom 7%-kal az elemzők becslései alatt marad.

Stuart O'Gorman, a Henderson Investors egyik pénzpiaci menedzsere szerint egyértelmű, hogy a cég a negyedik negyedéves eredmények bejelentését követően csökkenteni fogja a 2002-es kilátásokat, a kérdés már csak az, hogy mennyivel.

A cég decemberben 15%-os növekedést jelzett előre az idei évvel kapcsolatban, valamint azt jósolták, hogy 2002-ben 440 millió mobiltelefon talál gazdára világszerte.

Dean úgy véli, hogy a rövid távú kilátások negatívak, és 6%-kal 410 millióra szállította le 2002-es mobiltelefon-eladási előrejelzéseit. Dean azzal indokolta lépését, hogy a kereslet elég gyengén alakult az utóbbi időben Nyugaton, emellett azonban Kínában, a világ legnagyobb mobiltelefonpiacán is lassulni kezdett az előfizetők számának növekedése.

A Morgan Stanley leszállította a Nokia nyereségelőrejelzését részvényenként 77 centről részvényenként 73 centre 2002-ben és részvényenként 84 centről részvényenként 81 centre 2003-ban.

Bár a Nokia decemberben még úgy nyilatkozott, hogy sikerülhet túllépnie a részvényenként 8-20 centes nyereségcélkitűzést a negyedik negyedévben, az elemzők véleménye szerint várhatóan részvényenként 20 centes nyereségre van kilátás.

A működési haszonrés a mobiltelefon-gyártó üzletágnál várhatóan 21,3%-ról 19,3%-ra esik vissza, vélik az elemzők -- bár azt is hozzáteszik, hogy a Nokia a világ egyetlen olyan jelentős mobiltelefon-gyártója, amelyik nem veszteséges.

A hálózati üzletágnál a működési haszonrés várhatóan 16,4%-ról 9,5%-ra esik vissza a szakértők szerint.

A Nokia, amely a mobiltelefon-piac egyharmadát tudhatja magáénak, hagyományosan magas haszonréssel dolgozott, mivel a mobiltelefon-gyártás kb. 20%-át más gyártókkal végezteti és a korábbi termékek platformjára alapuló új és új telefonokat mutat be. A hálózati termékeknél a termelés 60%-a folyik outsourcing keretében.

A Nokia nemrégen bejelentette, hogy új, Vertu Ltd. elnevezésű leányvállalata révén be kíván lépni a luxus mobiltelefonok piacára. Az igazán gazdagoknak szánt, több ezer dolláros készülékek mindegyikét kézzel készítik és nemesfémekkel, drágakövekkel díszítik őket.

A cég annyit elárult, hogy a várakozások szerint a negyedik negyedéves forgalom 20%-kal nő a harmadik negyedévhez képest. Az első negyedévvel kapcsolatban annyit árult el a Nokia, hogy valamivel gyengébb lesz a 2001 első negyedévhez képest.

Miután a cég kissé késett a GPRS (General Packet Radio Service) telefonok bemutatójával, nemrég dobták piacra a 6310-es modell, ezt várhatóan hamarosan fogja követni a novemberben bejelentett 6510-es sorozat piaci megjelenése is. A GPRS mobiltelefonok legnagyobb újdonsága az, hogy végre megteremtik az elfogadható sebességű internetfelhasználás lehetőségét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.