Szerző: Vörös Péter

2002. január 21. 14:26

Az IBM részvényárfolyama 4,7%-kal csökkent a negyedik negyedéves szolgáltatási forgalom visszaesése miatt

[Bloomberg, CNET, EB News] Az IBM részvényárfolyama pénteken 5,65$-ral (4,71%-kal) 114,25$-ra esett vissza, miután a világ legnagyobb számítógépgyártója csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentette negyedéves eredményeit és kellemetlen meglepetéssel szolgált azáltal, hogy a vártnál erősebben, 11%-kal csökkent a cég forgalma, részben a vártnál alacsonyabb szolgáltatási bevételek miatt.

[Bloomberg, CNET, EB News] Az IBM részvényárfolyama pénteken 5,65$-ral (4,71%-kal) 114,25$-ra esett vissza, miután a világ legnagyobb számítógépgyártója csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentette negyedéves eredményeit és kellemetlen meglepetéssel szolgált azáltal, hogy a vártnál erősebben, 11%-kal csökkent a cég forgalma, részben a vártnál alacsonyabb szolgáltatási bevételek miatt.

Az IBM a negyedik negyedévet 22,8 milliárd $-os forgalommal zárta, szemben az előző év hasonló időszakában elért 25,6 milliárd $-ral, jelentette be a cég csütörtökön. A First Call által reprezentált elemzők 23,8 milliárd $-os forgalomra számítottak. A szolgáltatásokból származó bevételek 9,06$ tettek ki az előző év hasonló időszakában elért 9,19 milliárd $-ral szemben.

Rebecca Runkle, a Morgan Stanley Dean Witter & Co. egyik elemzője szerint a forgalom a várakozásoknál kisebb volt és az elmaradás több, mint fele a szolgáltatási üzletágnak köszönhető.

Az IBM nettó nyeresége 13%-kal 2,33 milliárd $-ra (részvényenként 1,33$-ra) esett vissza a negyedik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 2,67 milliárd $-os (részvényenként 1,48$-os) nyereséggel. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 1,32$-os nyereségre számítottak.

Az aláírt szolgáltatási szerződések értéke 15 milliárd $ volt a negyedév során, ez 22%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest és 54%-os javulás a harmadik negyedévhez viszonyítva, közölte Runkle. Ez jó hír, bár az aláírt szerződések természetesen nem feltétlenül az adott negyedévben válnak át forgalommá.

John Joyce, IBM pénzügyi vezérigazgatója kijelentette, hogy a szerződések jelentős része a negyedik negyedév kései részére esett, így nem tudott hozzájárulni a cég forgalmához.

Runkle szerint a riválisokhoz képest az IBM negyedéves és éves eredményei erősek voltak.

Az egész pénzügyi évben az IBM nyeresége 7,7 milliárd $ (részvényenként 4,35$), míg a forgalom 85,9 milliárd $ volt. Az elemzők részvényenként 4,35 $-os nyereségre és 86,9 milliárd $-os forgalomra számítottak.

Lou Gerstner, az IBM elnök-vezérigazgatója szerint a negyedik negyedév erős befejezése volt egy megerőltető évnek és a cég további piaci részesedést nyert az olyan nagy prioritású területeken, mint a szoftver, a tárolási eszközök és a szerverek.

"Természetesen jelentős kihívásokkal kellett szembenéznünk, de ezek nagyobbrészt várhatóak voltak, így például a lassú PC forgalom és az OEM üzletágunk további gyengesége. Összességében e két terület adta a forgalomvisszaesés nagy részét, de számos lépést tettünk annak érdekében, hogy javítsuk hosszú távú versenyhelyzetünket ezeken a területeken" -- mondta Gerstner.

"2002-ben továbbra is nehéz üzleti környezetre számítunk, bár hisszük azt, hogy a cég üzletmenete folyamatosan erősödni fog az idő multával" -- fejtette ki Gerstner. "Az év első felében nagyjából olyan körülményekre számítunk, mint az elmúlt időszakban" -- mondta Joyce. Ezzel együtt Joyce megjegyezte, hogy az elemzők által idénre várt számadatok tarthatók.

Az első negyedévvel kapcsolatban a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 90 centes nyereséget és 20,3 milliárd $-os forgalmat várnak.

Joyce szerint számos tényező segítheti a céget abban, hogy jó teljesítményt érjen el 2002-ben, ezek közé tartozik a szoftver ill. szerver üzletágak folyamatos előretörése és a szolgáltatások növekedése.

Joyce optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a cég jelentősen növelheti szolgáltatásait az idén. "Kétszámjegyű növekedést szeretnénk elérni a szolgáltatási üzletágban" -- közölte Joyce, aki szerint ezt alátámasztják a már folyamatban lévő ügyletek és a tárgyalási stádiumban lévő leendő megállapodások.

Az IBM tovább fogja javítani a PC üzletágának költségstruktúráját és a forgalom további javulása várható a winchester és a félvezető üzletágakban is. A cég vezetői szerint a félvezetőforgalom nőni fog a negyedik negyedéves forgalomhoz képest.

A harmadik negyedévhez hasonlóan az IBM negyedik negyedéves forgalmának jelentős részét adták a szoftverek, a szolgáltatások és a csúcskategóriájú szerverek.

A szoftverforgalom az előző év hasonló időszakához képest 6%-kal 3,8 milliárd $-ra nőtt a negyedik negyedévben. Nőtt a cég Shark tárolási eszköz forgalma is. A hardver forgalom egésze 24%-kal 8,7 milliárd $-ra csökkent az előző év hasonló időszakához képest, főként a PC forgalom visszaesése miatt.

Az IBM a globális PC piacon visszaesett a negyedik helyre, szemben a harmadik negyedévvel, amikor a Hewlett-Packarddal együtt álltak a harmadik helyen. Az IDC szerint a cég PC forgalma a negyedik negyedévben 22%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

Ezzel együtt a Dell kivételével az összes nagy PC-gyártó globális piaci részesedése változatlan maradt vagy csökkent. Az IBM-nek az a lépése, amellyel lényegében kivonult a fogyasztói piacról szintén nem segített, mivel a negyedik negyedévben ezen a területen volt a növekedés nagy része.

Loren Loverde, az IDC egyik elemzője szerint "az IBM lényegében jól szerepelt a PC területen is. A vállalati szektor nem volt túl erős a negyedik negyedévben, de a közeljövőben már jobb eredmények várhatóak az IBM-től".

A cég ezen a területen is tovább próbálja csökkenteni a költségeket és újra nyereségessé tenni a PC üzletágat outsourcing révén. A cég két héttel ezelőtt jelentette be azt, hogy a PC gyártás egy részét egy outsourcing megállapodás keretében a Sanmina-SCI-re bízza, amely a cég NetVista asztali PC-it fogja gyártani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról