Szerző: Vörös Péter

2002. január 7. 00:07

Több elemző szerint az Intel a várakozásoknál jobban zárta a tavalyi évet

[CNET] Pénteken több elemző egymástól függetlenül arra a következtetésre jutott, hogy az Intel a 2001-es évet jó eredményekkel zárta, mivel a cég processzorai iránt a vártnál nagyobb volt a kereslet. Az elemzők szerint a cég negyedik negyedéves forgalma 6,96-7 milliárd $ között volt, ez több, mint a cég előrejelzése: december 6-án az Intel 6,7-6,9 milliárd $-os negyedéves forgalmat jelzett előre.

[CNET] Pénteken több elemző egymástól függetlenül arra a következtetésre jutott, hogy az Intel a 2001-es évet jó eredményekkel zárta, mivel a cég processzorai iránt a vártnál nagyobb volt a kereslet. Az elemzők szerint a cég negyedik negyedéves forgalma 6,96-7 milliárd $ között volt, ez több, mint a cég előrejelzése: december 6-án az Intel 6,7-6,9 milliárd $-os negyedéves forgalmat jelzett előre.

Bár a cég a lehető legrosszabbra volt felkészülve, Dean McCarron, ipari megfigyelő szerint úgy tűnik, hogy "mindenki alulbecsülte a keresletet". Az elemzők szerint az Intel negyedéves processzorforgalma 10%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Az átlagos eladási árak szintén nőttek, mivel nagyobb volt a kereslet a Pentium 4 processzorok iránt.

A jó hír meglepetésként érte az elemzőket a 2001-es év pangása után. Tavaly a lassuló világgazdaság jelentős mértékben járult hozzá a PC-piac visszaeséséhez: a PC-piac története során első alkalommal negatív növekedést ért el. A félvezetőipar szintén jelentősen csökkent, és emberemlékezet óta nem tapasztalt rossz teljesítményt ért el 2001-ben.

Az Intel negyedéves forgalomnövekedése miatt sok elemző szerint a cég 2002 első negyedéves forgalma is jobb lesz a várakozásoknál, és ez év végére várható az ipari szintű fellendülés. Az optimistább környezet hatására az Intel (és számos más technológiai cég) részvényeinek árfolyama jelentősen emelkedett csütörtökön és pénteken.

Ashok Kumar, a U.S. Bancorp Piper Jaffray egyik elemzője szerint "a negyedik negyedéves alaplap-forgalom 10%-kal nőtt az előző negyedévhez képest. Várakozásaink szerint az Intel processzoreladásai tükrözni fogják ezt, várhatóan 10%-kal 32,5 millió darabra emelkedik a cég által eladott processzorok száma, ez kb. 3%-kal magasabb, mint az előzetes várakozásaink. Így arra számítunk, hogy a cég negyedik negyedéves forgalma meg fogja közelíteni a 7 milliárd $-t".

Jonathan Joseph, a Salomon Smith Barney egyik elemzője szerint a negyedik negyedévben a vártnál erősebb volt az Intel Pentium 4 processzorok kereslete, és magasabbak voltak az árak, emiatt a negyedéves forgalmi előrejelzést 6,8-6,98 milliárd $-ra emelte. A Merrill Lynch szintén megemelte az Intel forgalmi előrejelzést 6,96 milliárd $-ra.

Bár a cég sokkal jobban zárta az óévet, mint ahogyan megnyitotta azt, a dolgok mehettek volna még sokkal jobban is. Amint arról már beszámoltunk, a processzor hiányjelenségek végigkísérték a negyedik negyedévet. Például a Dellnek szinte végig gondjai voltak a 2 GHz-es Pentium 4-szállításokkal. Kumar szerint a Pentium 4 iránti kereslet a negyedév során kétszer (!!) akkora volt, mint amennyit a cég ki tudott elégíteni, ez pedig azt jelenti, hogy jelentős eladási lehetőségeket szalasztottak el.

A Merrill Lynch szerint ez megnyitotta az utat az AMD előtt. "Úgy tűnik, hogy a szoros Pentium 4-kínálat lehetővé tette az AMD számára azt, hogy a termékösszetételét a drágább Athlon processzorok felé billentse az olcsóbb Duron modellekkel szemben" -- közölte a Merrill Lynch. Ennek eredményeként az AMD a harmadik negyedéves 467 millió $-os processzorforgalomról 647 millió $-ra növelte chipekből származó árbevételét a Merrill Lynch szerint. A forgalomnövekedés jelentős része abból eredt, hogy nőttek az átlagos eladási árak (61$-ról 76$-ra), emellett a harmadik negyedéves 7,7 millióval szemben 8,5 millióra nőtt a cég által eladott processzorok száma a Merrill Lynch becslései szerint.

Mivel immár úgy tűnik, hogy a negyedik negyedévet a vártnál jobb eredményekkel zárja az Intel, az elemzők azt várják, hogy a 2002-es év jól fog sikerülni a cég számára. A korai jelek arra utalnak, hogy a cég fenn tudja tartani jó teljesítményét az első negyedévben is, feltéve, hogy a PC készletszintek jól alakulnak. A 2001 elején tapasztalt túlzottan magas készletek arra kényszeríthetik a PC-gyártókat, hogy csökkentsék processzor-megrendeléseiket.

A Merrill Lynch jelentése szerint a jelek arra mutatnak, hogy a fogyasztói PC-k készletszintjei jól alakulnak. Azonban Kumar szerint az Intel továbbra is aggódik a forgalom miatt, mivel olyan fontos ügyfelek kiskereskedelmi készletszintje van a hat hetes szint fölött, mint a Hewlett-Packard és a Compaq. Kumar úgy véli, hogy a Pentium 4 Northwood/DDR rendszerek jövő heti megjelenése ellensúlyozhatja az Intel esetleges eladási nehézségeit.

Az átlagos években az első negyedéves forgalom a negyedik negyedéves forgalommal egyenlő nagyságú vagy annál néhány %-kal alacsonyabb. Kumar szerint azonban az idén az Intel első negyedéves forgalma akár meg is haladhatja a negyedik negyedévet, mivel jelentős új termékbemutatók esnek a negyedév elejére, a kínai újév februárra esik, és az Intel márciusi megrendelései enyhe növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest.

Az Intel ma mutatja be hivatalosan a legújabb Pentium 4 processzort, a 2,2 GHz-es Northwood kódnevű chipet. A Northwood magos Pentium 4 processzorok 0,13 mikronos gyártástechnológiával készülnek, és az Intel már jó ideje szállít ezekből nagyobb mennyiségben PC-gyártó partnerei számára. A Northwood, mely megnövelt méretű, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, 2,0 és 2,2 GHz-es órajelen debütál majd.

Az Intel szintén ma mutatja be a DDR SDRAM-ot támogató i845D lapkakészletet, ez várhatóan szintén jelentősen növeli a Pentium 4 eladásait. Miután mind az OEM-ek, mind pedig a memóriagyártók komoly várakozással tekintenek az új Intel chipkészletének bejelentésére, a DDR SDRAM memóriák ára a hagyományos SDRAM modulokénak közel kétszeresére emelkedett december végén.

Azonban 2002-ben is szorosan ott lesz az Intel nyomában az AMD. Az AMD azonnali válasza a 2,2 GHz-es Pentium 4-re az Athlon XP 2000+, amelyet szintén ma mutat be hivatalosan a cég. Az új, szintén asztali PC-kbe szánt processzor órajele 1,6 GHz-nél gyorsabb lesz.

Az első negyedévben az elemzők szerint várhatóan folytatódik az árháború a két cég között. A várakozások szerint az Intel január végén csökkenti árait. Az elemzők szerint az árcsökkentések enyhébbek lesznek a korábbi hasonló lépéseknél, mivel a cég szeretné fenntartani átlagos eladási árait. Az AMD várhatóan nem sokkal az Intel árcsökkentések után fogja csökkenteni árait: így elindulhat a két cég közötti árháború 2002-es felvonása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról