:

Szerző: mz

2000. április 13. 22:32

Kisméretű IBM kiszolgálók

Az IBM érdekes kiszolgálókat jelent be hamarosan, melyek a csúcstechnológiát zsúfolják bele egy kisméretű dobozba.
A 4500R "Illinois" rendszer 5.25 col vastag, állványba szerelhető kivitelben kerül forgalomba két Pentium chippel, a 6000R "Assault" már 7 colos, szintén állványba szerelhető készülékházban egy négyprocesszoros rendszert jelent, míg az 5100 "Omaha" kétprocesszoros, torony házban elhelyezkedő rendszer, mindössze 3167 USD-s árral.
Az állványokra szerelhető, kisméretű eszközök egyre jelentőségteljesebbek lesznek, ahogy a cégek egyre több az Internettel kapcsolatos szolgáltatást nyújtanak (úgy látszik, az Internetre mindent rá lehet fogni - mz), és a berendezések által elfoglalt terület is egyre fontosabb lesz. Bár az IBM már készít mindössze 1,75 col vastag Netfinity 4000R kiszolgálót, az nem rendelkezik bizonyos biztonsági szolgáltatásokkal, melyek fontosak lehetnek a szolgáltatások folyamatos fenntartásában. Az új gépek ServerWorks chipsetet használnak, és számos, a nagygépekből ismert megbízhatósági szolgáltatással rendelkeznek.
Az IBM törekvése az, hogy minél megbízhatóbbá, hibatűrőbbé tegye készülékeit. Sok leállást a különféle ventillátorok, kártyák, tápegységek cseréje okoz - ezeket lehetőleg kikapcsolás nélkül kell cserélni. A kiszolgálók támogatják a "chipkill" technológiát is, mely a rendszer üzemképességének fenntartását jelenti abban az esetben is, ha egy memóriamodul elromlik. A technológia alkalmazása olcsóbbá is vált, mióta nincs szükség hozzá IBM memóriákra.
Bevezetésre kerül egy új technológia is, mely révén a hardver folyamatosan figyeli az operációs rendszer állapotát. Mivel a Windows NT alapú szerverek egyre terjednek, erre szükség is van, mivel a Windows NT-t köztudottan újra kell indítani időnként... Ezentúl a hardver ügyel erre is, ha elérkezett az idő, a számítógép újraindul. A technológiát az IBM jövőre Novell, majd 2002-ben Linux rendszerekre is szeretné kiterjeszteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.