:

Szerző: roberto

2001. november 29. 10:44

Angol legenda: Linus Torvalds a kernel kiadásairól

[LinuxToday, ZDNet, NewsForge] Linus Torvalds egyik néhány nappal ezelőtti levele Comments on Kernel Releases címmel bejárta a világot, a levél tartalmi kivonatát még a ZDNet is lehozta. A levélben Torvalds azokra a vádakra a reagál, amelyek szerint a 2.4-es kernel túl korán jelent meg, abban az értelemben, hogy nem volt elég stabil.

Linux[LinuxToday, ZDNet, NewsForge] Linus Torvalds egyik néhány nappal ezelőtti levele "Comments on Kernel Releases" címmel bejárta a világot, a levél tartalmi kivonatát még a ZDNet is lehozta. A levélben Torvalds azokra a vádakra a reagál, amelyek szerint a 2.4-es kernel túl korán jelent meg, abban az értelemben, hogy nem volt elég stabil.

A finn programozó szerint a kernel idejében jelent meg, azonban minden nagyobb kiadásnál szembe kell nézni azzal a problémával, hogy az emberek nem hajlandóak a fejlesztői verziókat igazán alaposan letesztelni, mert azok nem stabil verziószámúak. Ugyanakkor egy fejlesztői kernelből csak akkor lehet stabil rendszermag, ha kellően sokan tesztelték.

Torvalds tapasztalatai szerint amikor egy kernel a verziószám szerint stabillá válik (ezek a páros alverziójú sorozatok: 1.2, 2.0, 2.2, 2.4), akkor még olyan dolgokat hordoz magában, amit egy fejlesztő nem vesz észre, vagy egyszerűen nem gondol arra, hogy hibát okozhat a mindennapi gyakorlatban.

A 2.4-es széria most érte el azt az állapotot, ami ténylegesen is stabilnak nevezhető, és jó kiindulási pont egy következő sorozat fejlesztésének megkezdéséhez. Ezt nem lehetett volna elérni, ha nem váltanak csaknem egy éve a 2.3-as fejlesztői szériáról a 2.4-es számozásra.

Torvalds szerint az igazi megoldás az lenne, ha a stabil sorozatok között kevesebb alapvető változás lenne, a 2.5-ös fejlesztői sorozatban sokkal kevesebb alapvető változást tervez, mint amennyi a 2.3-asban történt. Ugyanakkor -- ahogy levele végén megjegyzi -- a "kevés alapvető változás a lassan fejlődő, érett korban lévő rendszerek jellemzője; itt még talán nem tartunk ;)".

Az eredeti levél teljes szövege a LinuxToday-en olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról