Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 28. 15:18

Mobil kihívás: a Nokia próbára teszi a mobilalkalmazások fejlesztőit

[email] Fejlesztők jelentkezését várják a Mobil kihívás versenysorozatra, melynek keretében Java technológia és Symbian operációs rendszer (OS) használatával kell alkalmazásokat létrehozni

[email] Fejlesztők jelentkezését várják a "Mobil kihívás" versenysorozatra, melynek keretében Java technológia és Symbian operációs rendszer (OS) használatával kell alkalmazásokat létrehozni

A Nokia november 26-án elindította a világ mobilalkalmazás-fejlesztőinek a Nokia Mobil kihívás versenysorozatot. A "Rövid út a sikerhez" alcímű erőpróba olyan Symbian OS- és MIDP Java- alapú alkalmazások fejlesztésére ösztönzi a fejlesztőket, melyek a Nokia csúcstechnológiát képviselő mobilkészülékein, így például a nemrégen bemutatott Nokia 7650 képes telefonon és a Nokia 9210 kommunikátoron használhatók.

Az alkalmazások többek között kommunikációs, szórakoztatási, és hatékonyságnövelő kategóriába tartozhatnak. A nyertes alkalmazásoknak az innováció, a minőség és a felhasználhatóság tökéletes együttesét kell felmutatniuk. A MIDP Java verseny azonnal megindul, a Symbian OS alapú alkalmazások számára pedig 2001. december 10-én kezdődik az erőpróba. A nyertesek nevét 2002 márciusában hozzák nyilvánosságra. A pályamunkával kapcsolatos követelmények és az értékelés feltételei, valamint a verseny szabályai és a jelentkezésről szóló információk a forum.nokia.com címen találhatók.

A Nokia világszerte bármilyen fejlesztő -- vállalat és diák egyaránt -- jelentkezését várja a Nokia mobil kihívás versenyre. A legkiemelkedőbb pályamunkák a Nokia különböző eladási csatornáin át piacra kerülhetnek. A nyertesek a Nokia 2002 első félévében zajló ügyféleseményein és árubemutatóin is szerepelhetnek majd. A vállalat emellett a nyertes alkalmazást előállító vállalat számára a Forum Nokia sajtóban és internetes reklámkampányában megjelenési lehetőséget biztosít. A győztesek nyereményéhez Nokia mobiltelefonok is tartoznak. Bármilyen, a versenyen indított alkalmazás tulajdonjoga, beleértve a nyertes munkáét, az alkalmazás előállítójánál marad.

"A Nokia örömmel rendezi meg ezt a versenyt, amely felhívja a figyelmet a nyílt platformokra, a fejlesztőket pedig a mobileszközök innovatív alkalmazásainak létrehozására ösztönzi" -- mondta Jouko Hayrynen, a Forum Nokia alelnöke. "Különféle piacteremtő lépéseivel a Nokia a Java technológián és Symbian operációs rendszeren alapuló, a legfelsőbb minőségi szintet képviselő szoftverkínálat létrejöttét támogatja. Az alkalmazások segítenek a vonzó és versenyképes mobilszolgáltatások létrehozásában és összhangban lévő üzleti környezetet teremtenek."

A pályázat házigazdája a világ mobilalkalmazás-fejlesztőinek internetes szolgáltatása, a Forum Nokia, amely a fejlesztési munka során támogatást nyújt a résztvevők számára. A verseny résztvevői alkalmazásaikat a Forum Nokia eszközeivel és emulátoraival ingyenesen készíthetik el és tesztelhetik le.

A Nokia Mobil kihívás versenyre jelentkezők további, többek között a verseny szabályaira vonatkozó információt kaphatnak, ha meglátogatják a forum.nokia.com oldalt, vagy küldenek egy e-mailt a mobile.challenge@nokia.com címre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról