Szerző: Vörös Péter

2001. november 26. 09:21

A Nokia harmadik generációs mobiltelefonhálózatokra koncentráló kutató-fejlesztő központot hoz létre Kínában

[Reuters, Yahoo Finance] A Nokia bejelentette, hogy nagy sebességű harmadik generációs (3G) mobiltelefonhálózatokra koncentráló kutató-fejlesztő központot hoz létre Kínában, ezzel is erősítve helyzetét a világ legnagyobb mobiltelefonpiacán.

[Reuters, Yahoo Finance] A Nokia bejelentette, hogy nagy sebességű harmadik generációs (3G) mobiltelefonhálózatokra koncentráló kutató-fejlesztő központot hoz létre Kínában, ezzel is erősítve helyzetét a világ legnagyobb mobiltelefonpiacán.

Sauli Salo, a Nokia Networks vezetője elmondta, hogy az új fejlesztési központ révén Kína szerepe erősödik a Nokia globális kutatás-fejlesztési hálózatában.

Kína a Nokia második legnagyobb piaca az USA után.

A Nokia és a Zhejiang tartományi önkormányzat csütörtökön írta alá a megállapodási jegyzőkönyvet a Hangzhouban (a tartomány fővárosában) felállítandó új kutatás-fejlesztési központtal kapcsolatban.

A központ a Nokia második kutatás-fejlesztési helyszíne Kínában. 3-5 éven belül 500 ember fog itt dolgozni, a tevékenység központjában a 3G hálózatokkal kapcsolatos szoftverek és technológiák kifejlesztése áll majd. A központ megnyitója a jövő év elején lesz és a Nokia helyi partnert is keres a helyszínhez 2003-ban.

A Nokia a világ legnagyobb mobiltelefongyártója és jelentős szereplő a mobil hálózati berendezések szállításában is, főként a GSM és a 3G rendszerek területén. Hasonlóan az Ericssonhoz (a világ legnagyobb mobil hálózati berendezés gyártója) és a Motorolához a Nokia is egyre nagyobb figyelmet szentel a kínai piacnak, mivel óriási az itteni telekommunikációs piac potenciálja.

Kínában jelenleg 136 millió mobiltelefon-felhasználó van (ezzel a világ első számú piaca a világ legnépesebb országa) és a szám havonta 5 millióval nő.

A Nokia közölte, hogy eddig több mint 1,7 milliárd $-t fektetett be Kínában. A cégnek nyolc közös vállalata és több mint 5500 alkalmazottja van Kínában.

A Nokia nemrég jelentette be azt, hogy eladta a Suzhou-beli mobil hálózati berendezésgyár 30%-át a sanghaji önkormányzat egyik befektetési részlegének.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról