Szerző: Ady Krisztián

2001. november 21. 23:32

Hitelkártyaszámokat, előfizetői adatokat loptak a Playboytól

A Playboy.com figyelmeztette előfizetőit, hogy egy behatoló bizalmas adatokat, többek között hitelkártyaszámokat lopott a cég adatbázisából. Az e-mailben kiküldött figyelmeztetés szerint a hacker a Playboy.com számítógépeinek csak egy bizonyos részére tudott betörni, ám így is értékes adatokhoz jutott hozzá. Az érintett felhasználók számát a cég nem hozta nyilvánosságra.

A Playboy.com figyelmeztette előfizetőit, hogy egy behatoló bizalmas adatokat, többek között hitelkártyaszámokat lopott a cég adatbázisából. Az e-mailben kiküldött figyelmeztetés szerint a hacker a Playboy.com számítógépeinek csak "egy bizonyos részére" tudott betörni, ám így is értékes adatokhoz jutott hozzá. Az érintett felhasználók számát a cég nem hozta nyilvánosságra.

A cég javaslata szerint az előfizetőknek érdemes felkeresniük vagy értesíteniük a hitelkártyájukat kibocsátó intézetet vagy bankot, és korlátozni az adott kártyaszámot, figyelve a forgalmat. A New York-i bázisú Playboy.com jogászokat és biztonsági specialistákat állított az ügyre, kiderítendő, ki és hogyan volt képes megszerezni ezeket az adatokat.

A Playboy.com lényegében az ügyfelektől szerzett tudomást az esetről, ugyanis a jóindulatú betörő vasárnap éjjel több előfizetőhöz is eljutatta saját kártyaszámát és adatait egy e-mailben. Bár a Playboy.com nem közölte, hogy bármikor máskor hasonló incidens történt volna, az e-mailekben a betörő azt állította, hogy már 1998 óta ki-be járkál a Playboy.com gépeibe.

Ernie Brooks -- aki ajándékot vásárolt a Playboy.com online üzletéből három hónappal ezelőtt -- elmondása szerint először viccnek hitte az üzenetet, míg a személyes adatokat közlő részhez nem jutott az olvasásban. Az adatok között volt hitelkártyaszáma, s annak lejárati ideje is. Brooks azonnal hívta bankját, s letiltatta kártyáját. Szerencsére semmilyen tranzakciót nem hajtottak végre az eltulajdonított kártyaszámmal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról