Szerző: Vörös Péter

2001. november 20. 15:27

Küszöbön áll a megállapodás a Microsoft elleni magánperekben

[Wall Street Journal] A Microsoft és az amerikai kormányzat megállapodását a legtöbb elemző a szoftvergyártó győzelmeként értékeli. Most úgy tűnik, hogy eljött az ideje a trösztellenes magánperekkel kapcsolatos megállapodásnak, amiből várhatóan a legszegényebb állami iskolák fognak profitálni.

[Wall Street Journal] A Microsoft és az amerikai kormányzat megállapodását a legtöbb elemző a szoftvergyártó győzelmeként értékeli. Most úgy tűnik, hogy eljött az ideje a trösztellenes magánperekkel kapcsolatos megállapodásnak, amiből várhatóan a legszegényebb állami iskolák fognak profitálni.

A Microsoft előzetesen beleegyezett abba, hogy egy ötéves projekt keretében szoftvereket és számítógépeket nyújtanak a 14 ezer legszegényebb amerikai állami iskola számára, ezzel megoldva a függőben levő magánpereket, közölték az ügyhöz közel álló ügyvédek. Állítólag a bonyolult megállapodás sok részletét még hétfő éjjel dolgozták ki a felek, de várhatóan 1,1 milliárd $-jába fog kerülni a dolog a Microsoftnak, míg további támogatás más hozzájárulóktól fog érkezni. A Microsoftnak jelenleg 36 milliárd $ készpénze van.

A szokatlan megállapodás célja az, hogy megválaszolja azokat az állításokat, miszerint a Microsoft visszaélt piaci hatalmával és számítógépvásárlók millióinak szabott monopolárakat. A megállapodást, amelyet a hét végén öntötték közel végleges formába Redmondban, még el kell fogadnia J. Frederick Motz szövetségi bírónak is, ti. ő az, aki felügyeli a trösztellenes magánpereket.

Egyes ügyvédek ellenzik a megállapodást, egy nagyobb megállapodás reményében ők azt szeretnék, ha a bíróság előtt vizsgálnák meg az ügyet -- a rossz nyelvek szerint részben azért, mert ez utóbbi esetben jóval nagyobb díjazásban részesülnének, mint a mostani megállapodás értelmében.

A megállapodást ellenző ügyvédek a múlt héten azt közölték egy kaliforniai állami bíróval, hogy a magánperekkel kapcsolatban javasolt szövetségi megállapodás nem nyirbálja meg a Microsoft monopolhatalmát és nem térit vissza megfelelő összeget a kaliforniai fogyasztóknak. Azonban egyelőre nem világos, hogy ez a szembenállás elég lesz-e ahhoz, hogy megállítsa a magánperekkel kapcsolatos megállapodást. Mindenesetre Motz bírónak módjában áll hatályon kívül helyezni a Kaliforniában függőben lévő magánpereket.

A javasolt megállapodáshoz közel álló ügyvédek szerint a Microsoft kb. 900 millió $ értékű szoftvert nyújtana öt éven keresztül olyan iskoláknak, ahol a legtöbb diák részt vesz az ún. ingyenes szövetségi ebéd programban. A Microsoft felelne azért is, hogy rendelkezésre álljon 200 ezer rendbehozott asztali és laptop számítógép ezen időszakban, valamint 90 millió $-t költenének a tanárok továbbképzésére és 38 millió $-t technikai támogatásra. A cég akár 250 millió $ költene egy olyan független alapítvány létrehozására, amely a projekt célkitűzéseinek eléréséért felel és a cég további 200 millió $ egyenlő tőkehozzájárulást keresne.

Ezenkívül a Microsoft kb. 160 millió $-ral járulna hozzá ahhoz, hogy segítsen finanszírozni egy olyan szervezetet, amely arra tanítaná a diákokat, hogy hogyan kell megjavítani számítógépeket és hálózatokat. A Microsoft által nyújtandó szoftverek között természetesen szerepelnének a Microsoft örökzöldek, pl. az Office és az Encarta -- és az elszámolásnál ezek oktatási licenc árakon szerepelnek, nem a cég által korábban javasolt kiskereskedelmi árakon.

A megállapodás ezenkívül tartalmaz minimális standardokat a helyreállított számítógépekkel kapcsolatban, pl. processzor órajel, memóriamennyiség, színes monitor, hangszórók és CD-drive; ezeket a standardokat évente szükség szerint frissítenék. A Microsoft azt is megígérte, hogy az új alapítvány támogatása a jelenlegi adományokon felül történne.

Ha a végleges megállapodás megszületik ez ügyben, akkor a Microsoft márkanév ill. termékek még nagyobb jelenléthez jutnak az USA iskoláiban. Egyes ügyvédek kissé ódzkodtak is emiatt a megállapodás formájától, de végül arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a Microsoft monopóliuma olyan szétterjedt, hogy a diákoknak a munkahelyeken mindenféleképpen meg kellett volna tanulniuk ezen szoftverek használatát.

A megállapodás elfogadása esetén több mint 100 trösztellenes magánper oldódik meg. Azonban a megállapodás nem mentesíti a Microsoftot semmilyen felelősség alól a legutóbbi operációs rendszerével, a Windows XP-vel kapcsolatban.

A magánperekben az első tárgyalás kezdete jövőre lett volna és akár évekig eltarthatott volna a fellebbezések miatt. Emiatt a felperesek ügyvédei úgy látták, hogy az oktatási megoldásnak sokkal nagyobb társadalmi kihatása van ma, mint egy esetleg évek múlva megszülető ítéletnek, amely 7-10$-t hozott volna a számítógépfelhasználóknak.

A cég ellen folyó állami per legfrissebb fejleményeinek összefoglalása e cikkünkben olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról