Szerző: Vörös Péter

2001. november 19. 11:55

Az amerikai szenátus megszavazta az internetadózás tilalmának kétéves meghosszabbítását

[Reuters] Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta az internetes adók tilalmának meghosszabbítását, így az ország 130 millió internetfelhasználója további két évig nem kell tartson új adóktól.

[Reuters] Az amerikai szenátus csütörtökön megszavazta az internetes adók tilalmának meghosszabbítását, így az ország 130 millió internetfelhasználója további két évig nem kell tartson új adóktól.

A tilalom októberben járt le, és a törvényhozók nem tudtak megállapodni abban, hogy törvénybe iktassanak-e egy olyan rendelkezést, amely bíztatná az államokat saját online forgalmi adójuk kivetésére. Csütörtökön a szenátus elvetette a forgalmi adóról szóló rendelkezést, és úgy döntött, hogy két évvel, 2003 november 1-ig meghosszabbítja az adótilalmat.

A képviselőház októberben egy azonos tartalmú törvényjavaslatot fogadott el, amelyet Bush elnök is támogatott. A törvényjavaslat most várhatóan közvetlenül Bush-hoz kerül, akinek aláírásával az törvényerőre emelkedik.

Az amerikai kongresszus az eredeti adótilalmat 1998-ban szavazta meg, ez megakadályozza azt, hogy az államok ill. a helyi kormányzatok új adótípusokat vezethessenek be, amelyek fékeznék az új médium növekedését. Jelenleg az összes kiskereskedelmi forgalom valamivel kevesebb, mint 1%-át adják az internetes eladások.

Most, hogy az összes amerikai több mint fele internetezik, sok állam és helyi kormányzat aggódik azzal kapcsolatban, hogy csökkennek bevételeik, mivel a fogyasztók egyre többet vásárolnak az internetről.

1992-ben a Legfelsőbb Bíróság egy olyan ítéletet hozott, miszerint az államok nem vethetnek ki adókat olyan tranzakciókkal kapcsolatban, amelynél a kiskereskedőnek nincs fizikai jelenléte az adott államban.

Egyes felmérések szerint ez az összeg az idén 13,3 milliárd $-t tett ki. Az internetes kiskereskedők már régóta hozzák fel azt az érvet az adózás ellen, miszerint csak az USA-ban is szinte lehetetlen lenne megfelelni a kb. 7500 különféle adózási fennhatóságnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról