:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 15. 23:16

Comdex: ismét hallat magáról a linuxos kéziszámítógép, a Yopy

[CNET] A Comdex kiállításon már látható volt a GMate Linux operációs rendszert használó multimédiás kéziszámítógépének, a Yopynak a prototípusa. A Yopyt a GMate által kifejlesztett és Linupy névre keresztelt egyedi Linux OS vezérli.

[CNET] A Comdex kiállításon már látható volt a GMate Linux operációs rendszert használó multimédiás kéziszámítógépének, a Yopynak a prototípusa. A Yopyt a GMate által kifejlesztett és Linupy névre keresztelt egyedi Linux OS vezérli.

A készülékről már többször röppentek fel információk, de az eredetileg novemberre tervezett kereskedelmi megjelenés egyelőre 2002 elejéig várat magára. Mindenesetre a prototípus ismételt bemutatásából leszűrhető, hogy a Yopy nem tűnt el.

A vállalat képviselőjének elmondása szerint ázsiában tavasztól lesz kapható a készülék, az Egyesül Államokba és Európába pedig legkorábban 2002 végén érkezhet meg. A GMate tervei szerint a Yopy az Egyesült Államokban 450 dollárba fog kerülni.

A Yopy első látásra egy megtermett mobiltelefonra hasonlít. A széthajtható ház egyik fele rejti a billentyűzetet, a másik fele pedig a 3,5 hüvelykes színes folyadékkristályos kijelzőt. A csúcskategóriás teljesítményt 206 MHz-es Intel StrongARM processzor, 16 MByte ROM,és 64 MByte RAM garantálja. A Yopyt MMC bővítőhellyel és infravörös porttal is ellátták, ezen felül beépített mikrofont, hangszórót és fülhallgató-csatlakozót is tartalmaz.

A beépített alkalmazások között a szokásos "menedzserkalkulátor-funkciókat" ellátó programok -- határidőnapló, telefonkönyv, címlista, tennivalók listája, számológép, jegyzettömb -- mellett internetböngészőt, MP3-lejátszót és hangrögzítőt is találni.

Közben felröppentek pletykák egy alsó kategóriás Hewlett-Packard kézigépről is, amely szintén a szabad operációs rendszert használná -- főként költségcsökkentési okokból. A monokróm kijelzős készülék a hírek szerint 133 MHz-es processzort, 8 MByte ROM-ot, 16 MByte RAM-ot és egy CompactFlash bővítőhelyet tartalmaz.

Egyelőre csak nagyon kevés Linux-alapú kéziszámítógép van jelen a piacon, amelyeket főként az operációs rendszer megszállottai vagy programfejlesztők használnak. A Sharp nemrégiben mutatta be Linux-alapú kéziszámítógépének fejlesztői változatát, de a készülékből még csak keveset szállított le.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.