Szerző: Vörös Péter

2001. november 15. 10:17

A Nokia 2002 közepén már szállítani fog harmadik generációs mobiltelefonokat Európába

[CNET, Reuters] A Nokia szerdán közölte, hogy minden sínen van ahhoz, hogy a cég 2002 harmadik negyedévében harmadik generációs mobiltelefonokat szállítson Európa országaiba.

[CNET, Reuters] A Nokia szerdán közölte, hogy minden sínen van ahhoz, hogy a cég 2002 harmadik negyedévében harmadik generációs mobiltelefonokat szállítson Európa országaiba.

Egy, az NTT DoCoMóval, Japán első számú mobiltelefon-szolgáltatójával közösen tartott sajtótájékoztatón Jorma Ollila, a Nokia elnök-vezérigazgatója közölte, hogy Európában már a jövő évben megjelennek az első 3G Nokia mobiltelefonok, a tömegtermelés pedig 2003-ban indul meg.

Ollila és a DoCoMo elnök-vezérigazgatója, Keiji Tachikawa bemutatta azt a tervet, miszerint a két cég közös és nyílt szabványokat hoz létre a 3G termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, főként az internetböngészés, üzenetküldés és alkalmazások terén.

Arra a kérdésre, hogy a cég felkészült-e arra, hogy 3G mobiltelefont szállítson Japánba, ahol a DoCoMo október elején indította el a világ első 3G szolgáltatását, Ollila így válaszolt: "Erről még egyeztetnünk kell az NTT DoCoMóval, de technológiai szempontból a harmadik negyedévben készen állunk a bevezetésre."

A DoCoMo eddig két fő 3G mobiltelefon-szállítóra hagyatkozott, a Matsushita Communication Industrialre és az NEC-re. Európában azonban már eddig is jelentősen késlekedtek a 3G tervek, és egyelőre még a jövő zenéje, hogy hogyan fognak teljesíteni a szolgáltatók és a gyártók az öreg kontinensen.

A Financial Times szerdai száma idézte Chris Gentet, a Vodafone elnök-vezérigazgatóját, aki szerint cége el van kötelezve amellett, hogy 2002 második felében elindítsa a 3G szolgáltatást. Gent ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban csak az jelenthet gondot, hogy a piacon elérhető 3G mobiltelefonok kis száma miatt a 3G szolgáltatás szélesebb körű beindulására 2003 közepéig kell majd várni.

A szakértők szerint a Nokia (a világ legnagyobb mobiltelefongyártója) az egyedüli olyan nem japán gyártó, amely képes lesz 3G mobiltelefont szállítani anélkül, hogy szövetséget kötne más gyártókkal.

Bár a Nokia már szállított Java-képes mobiltelefont a DoCoMo számára, Ollila szerint a tervek között szerepel olyan mobiltelefon elkészítése is, amely képes kis programok letöltésére.

Tachikawa elmondta, hogy reméli, hogy a Nokiának lesz terméke a japán piacra jövőre, bár azt nem határozta meg, hogy a termék 3G vagy korábbi generációs lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról