:

Szerző: Barna József

2001. október 30. 11:43

Tovább folytatódik a Tom's Hardware-disputa

Tegnap hírt adtunk róla, hogy az interneten napvilágot látott egy, az AMD laboratóriumában készült videofelvétel, mely azt bizonyítja, hogy -- amennyiben az alaplap el van látva a Palomino magos Athlon MP/XP és Morgan magos Duron processzorokba épített hőérzékelő dióda adatait megfelelően feldolgozni képes áramkörrel -- a processzoroknak nem esik baja még olyan extrém helyzetekben sem, ha a hűtőventilátort eltávolítjuk róluk. A felvételt az AMD a német Toms Hardware oldalain korábban megjelent és meglehetősen vegyes visszhangot kiváltó cikk cáfolatául szánta. Amint az ismert, a cikkben és a hozzá mellékelt felvételen a szerző azt kívánta bizonyítani, hogy míg az Intel Pentium 4 mikroprocesszor integrált hővédelmének köszönhetően problémamentesen kezeli a legextrémebb hűtési elégtelenségeket is, addig az AMD Athlon processzorai még megfelelő alaplapi támogatottság esetén sem képesek ugyanerre.

Tegnap hírt adtunk róla, hogy az interneten napvilágot látott egy, az AMD laboratóriumában készült videofelvétel, mely azt bizonyítja, hogy -- amennyiben az alaplap el van látva a Palomino magos Athlon MP/XP és Morgan magos Duron processzorokba épített hőérzékelő dióda adatait megfelelően feldolgozni képes áramkörrel -- a processzoroknak nem esik baja még olyan extrém helyzetekben sem, ha a hűtőventilátort eltávolítjuk róluk. A felvételt az AMD a német Tom's Hardware oldalain korábban megjelent és meglehetősen vegyes visszhangot kiváltó cikk cáfolatául szánta. Amint az ismert, a cikkben és a hozzá mellékelt felvételen a szerző azt kívánta bizonyítani, hogy míg az Intel Pentium 4 mikroprocesszor integrált hővédelmének köszönhetően problémamentesen kezeli a legextrémebb hűtési elégtelenségeket is, addig az AMD Athlon processzorai még megfelelő alaplapi támogatottság esetén sem képesek ugyanerre.

Mi már megjelenésekor komoly módszertani hibát gyanítottunk a cikk mögött, ezért megpróbáltunk utána járni annak, hogy az abban közölt információk megfelelnek-e a valóságnak. Különösképpen arra voltunk kíváncsiak, hogy igaz-e az a kitétel, mely szerint -- amint azt a cikk szerzője állítja -- az újabb generációs AMD Athlon és Duron processzorokba integrált hőérzékelő dióda másodpercenként csupán egyetlen foknyi változást képes érzékelni. Ezért levélben megkérdeztük mind az AMD, mind pedig a tesztben felhasznált alaplapot gyártó Fujitsu-Siemens képviselőit, akik válaszoltak is első megkeresésünkre. Sajnos azonban egyelőre a konkrétumokat firtató kérdéseinkre egyik féltől sem kaptunk választ.

A konkrét tényekre vonatkozó kérdéseink pedig arra lettek kihegyezve, hogy a tesztben felhasznált Fujitsu-Siemens Premium D1289 alaplapon alkalmazott Siemens micro controller chip (mely egyébiránt az összes Premium típusjelű, és kizárólag Intel processzorokat támogató lapon megtalálható) alkalmas-e az AMD processzor hődiódája által szolgáltatott adatokat megfelelően kezelni. Két lehetőség képzelhető el, ám mindkét esetben ugyanaz a végkövetkeztetés:

  • 1) az AMD processzor hődiódája THDA és THDC megnevezésű anód és katód tűinek adatai (melyeket a micro controller chip is feldolgoz) egy valóban igen rossz hatékonysággal működő elektronika eredményeit szolgáltatják -- ahogy azt a cikk írója állítja, és így semmiféle hőkezelő rendszer nem képes a processzort megvédeni az ilyen szélsőséges esetben felmerülő, hirtelen megugró hőtermelés okozta károsodástól. Ebben az esetben a Siemens micro controller chip ilyetén felhasználása megkérdőjelezhető.
  • 2) a kérdéses micro controller chip nem képes megfelelően kezelni a processzor által szolgáltatott adatokat. Alkalmazásának létjogosultsága ebben az esetben is megkérdőjelezhető.
Időközben azonban kiderült, hogy a hődióda elektronikája megfelelő. Ha tehát eltekintünk attól a lehetőségtől, hogy a Tom's Hardware munkatársai esetleg hibás beállításokat használtak, nehéz más következtetésre jutni, mint arra, hogy -- a Siemens munkatársaival folytatott sűrű konzultációk és saját állításaik ellenére -- a teszt kivitelezésére alkalmatlan alaplappal dolgoztak. S minthogy a cikknek nem az volt a célja, hogy demonstrálja: jelenleg nincs forgalomban olyan alaplap, amely képes lenne az AMD processzorait megvédeni az elégtelen hűtés alkalmazása esetén fellépő extrém hőtermelés okozta károsodástól (ami igaz), hanem az, hogy megvizsgálja: az AMD processzorban alkalmazott hőérzékelő dióda megfelelően funkcionál-e, komoly csúsztatásról beszélhetünk.

Ennek ellenére a tegnap, a cikk szerzőjének tollából megjelent új, eleinte apologetikusnak látszó, ám végül öndicséretbe hajló írás hallgat mindezekről. Ráadásul a véleményünk szerint egyre etikátlanabbá váló vita következő állomásaként nyilvánosságra került egy újabb, látszólag szintén az AMD által készített -- ugyanakkor szintén erősen vitatható hitelességű -- videofelvétel, mely a Pentium 4 processzor nem megfelelő hőkezelését kívánja demonstrálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.