:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 29. 11:06

Az AMD újabb videóval válaszol a Tom's Hardware vádjaira

Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek a Toms Hardware ominózus tesztjére, amelyben azt mutatták be, egyes processzorok hogyan reagálnak a hűtőborda eltávolítására. A sok vitát kiváltó videofelvételen az AMD mindkét chipje elégett, tönkretéve magát az alaplapot is.

Olvasóink közül bizonyára sokan emlékeznek a Tom's Hardware ominózus tesztjére, amelyben azt mutatták be, egyes processzorok hogyan reagálnak a hűtőborda eltávolítására. A sok vitát kiváltó videofelvételen az AMD mindkét chipje elégett, tönkretéve magát az alaplapot is.

Sokan kételkedtek a felvételek valódiságában -- különösen, ami az Athlon MP chip esetét illeti, ugyanis ez a processzor már tartalmaz hővédő diódát, ami túlmelegedés esetén kikapcsolja a processzort, megelőzve a chip és az alaplap vagy más alkatrészek károsodását. A Tom's Hardware tesztjében azonban az Athlon MP chip ugyanúgy elégett, mint a régebbi, hődióda nélküli Thunderbird magos Athlon.

A népszerű hardware-site állításait cáfolandó, most maga az AMD készített egy videófelvételt, amelyen egy 1,2 GHz Athlon MP processzoros rendszer látható Quake 3 Arena futtatása közben. A film során lekerül a hűtőborda a chipről, azonban a processzor megfelelően kikapcsol, semmilyen károsodást nem szenved. Ugyanez történik, amikor a processzorhűtő "távollétében" szeretnék bekapcsolni a számítógépet -- a rendszer természetesen nem indul el, de károsodás nem történik.

Talán a film legérdekesebb része az a jelenet, amikor -- meghibásodást szimulálva -- Quake 3 futtatása közben leállítják a bordára szerelt hűtőventilátort. A felvétel tanúsága szerint az Athlon MP processzoros rendszer még közel 10 percen át képes a program futtatására, majd kikapcsol -- a Tom's Hardware filmjében látott füstnek vagy károsodásnak természetesen semmi nyoma.

  • Töltsd le a filmet!

  • Szólj hozzá a fórumban!

  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 25. 12:45

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.