Szerző: Barna József

2001. október 26. 02:35

Piacon a Sun Microsystems Sun ONE termékcsaládja

[NetAktív] A Sun Microsystems, Inc. útjára bocsátotta a Sun ONE (Sun Open Net Environment) nevű szoftverplatformját, amely az on-demand típusú szolgáltatások kiépítésére szolgál, és amely a Sun és partnereinek termékeit, szolgáltatásait, azok kialakítására szolgáló architektúrát és fejlesztőeszközöket foglalja magában. Az eseményen a Sun bejelentette a Sun ONE Starter Kit piacra dobását is, amely egy négy CD-s, átfogó szoftverkínálat a Sun ONE-ra épülő igényalapú szolgáltatások fejlesztéséhez és kialakításához ( www.sun.com/sunone/starterkit ).

[NetAktív] A Sun Microsystems, Inc. útjára bocsátotta a Sun ONE (Sun Open Net Environment) nevű szoftverplatformját, amely az "on-demand" típusú szolgáltatások kiépítésére szolgál, és amely a Sun és partnereinek termékeit, szolgáltatásait, azok kialakítására szolgáló architektúrát és fejlesztőeszközöket foglalja magában. Az eseményen a Sun bejelentette a Sun ONE Starter Kit piacra dobását is, amely egy négy CD-s, átfogó szoftverkínálat a Sun ONE-ra épülő igényalapú szolgáltatások fejlesztéséhez és kialakításához (www.sun.com/sunone/starterkit).

A Sun ONE a jövőkép, a platform és a szakértelem egyesítése a szolgáltatások fejlesztése és kialakítása területén. Az "on-demand", azaz az igényeken alapuló szolgáltatások azt jelentik, hogy az információ, az adatok és az alkalmazások bármikor, bárkinek, bárhol és bármilyen eszközön keresztül biztosíthatók legyenek. A Sun ONE-nal maximalizálható a meglévő eszközök értéke, és bevétel teremthető anélkül, hogy a hardverkörnyezet "kidobásával és kicserélésével" járó extra költségek jelentkeznének. A Sun ONE része a Sun díjnyertes, kizárólag nyílt szabványokra épülő szoftvertermék-családja, valamint a Sun ONE-hoz kapcsolódó Professional Services és oktatás. További információ a www.sun.com/insidesunone címen olvasható.

"Komoly időkben komoly hozzáállásra van szükség, és a vállalatok alapvető fontosságú döntéseket kell, hogy hozzanak, milyen technikai hátteret is választanak az üzleti folyamatok támogatására" -- nyilatkozta Scott McNealy, a Sun Microsystems, Inc. elnök-vezérigazgatója. "A Sun DNS-éhez hű Sun ONE egy jövőálló üzleti modellt kínál, amely egyfelől a nyílt szabványokat támogatja, másfelől a Sunt és a Sun partnereit egyesíti és mint 'a technológiát biztosító cégeket' pozícionálja."

A bejelentés legfontosabb elemei:

  • A Sun ONE architektúra, a termékek és a szabványok elfogadási terveinek bemutatása;
  • A Sun ONE Starter Kit tartalma: nyílt, hálózatorientált termékek és technológiák szolgáltatások fejlesztéséhez már ma; a Sun díjnyertes szoftvertermékeinek fejlesztési jogot biztosító verziói, többek között az alábbiak: Forte for Java 3.0 Community and Enterprise Editions; iPlanet Application Server; iPlanet Web Server; iPlanet Portal Server; iPlanet Unified Development Server; iPlanet Directory Server; a legfrissebb Java Software Development Kit, a J2SE (Standard Edition) v.1.3.1 és a J2EE (Enterprise Edition) v.1.3; a webes szolgáltatások szabványainak dokumentációja és a jelenleg elérhető támogatása; kapcsok külső cégek termékeihez az igényalapú szolgáltatások fejlesztéséhez; valamint webböngészővel olvasható tartalom, többek között kódrészletek, bemutatók, oktatóanyagok, tervek és műszaki leírások.
  • iPlanet Portal Server: Instant Collaboration Pack, az iparág első portálkörnyezete aktuális jelenléttel -- egy együttműködő jellegű, közösség alapú azonnali üzenettovábbítási és csoportformáló rendszer;
  • A Solaris 8 operációs környezet (Solaris OE) egy sor frissítése és továbbfejlesztése, valamint az iPlanet Application Server korlátlan fejlesztési és próbalicence;
  • A kialakulóban lévő webes szolgáltatások és XML-szabványok folyamatos támogatása -- például a SOAP-é, XML-es Java API-kkal;
  • Létrejött a Sun ONE Consulting Specialty ("specialitás") és a Sun ONE Services Suite (szolgáltatáscsomag), hogy segítse a vásárlókat a Sun ONE platformra épülő, igényalapú szolgáltatások megtervezésében, megvalósításában és felügyeletében;
  • Az iForce referencia-architektúrák -- előre bevizsgált Sun ONE implementációk -- alkalmazásával csökkenthető a kockázat, javítható a cég hatékonysága és felgyorsítható a nyílt platformokra épülő új szolgáltatások bevezetése.

"Integráltuk a Sun ONE architektúrát, hogy nyílt és testre szabott megoldást kínáljunk vásárlóinknak -- vagyis az integrált termékek egyszerűségét kínáljuk úgy, hogy másoké is használhatók maradjanak" -- jelentette ki Ed Zander, a Sun Microsystems, Inc. elnöke és ügyvezető igazgatója. "Senki más nem kínálja ezt a hozzáállást. A lehetőségek világosak -- egy nyílt, integrálható megoldás, amely része egy átfogó, mindenre kiterjedő megoldásnak, mint a Sun ONE, vagy pedig a bonyolult, zárt eszközök, amelyek idővel biztosan korlátozni fogják a növekedés és az integráció lehetőségeit."

A Sun ONE platform kiaknázza a meglévő vállalati rendszerek erősségeit annak érdekében, hogy már ma elindíthatók legyenek a szolgáltatások anélkül, hogy az informatikai osztály "beleragadna" egy egyedi platformba. Neves szoftvermárkák és termékcsaládok találhatók benne: többek között a Solaris operációs környezet és a Forte fejlesztőeszközök a Java technológia, mint fejlesztési platform kihasználásához, valamint az iPlanet termékek teljes sora: az iPlanet Application Server, az iPlanet Portal Server, az iPlanet Integration Server, az iPlanet Directory Server és az iPlanet Commerce Applications. A Sun ONE szakérteleméhez tartozik a SunTone márkanév- és minősítési program, az iForce kezdeményezés, valamint a Professional Services kínálta megoldások. A Sun idén már korábban felvázolta az igényalapú szolgáltatások fejlesztéséről és kialakításáról szóló Sun ONE jövőképet. A mai bejelentés a teljes Sun ONE több fázisból álló tervéből az első fázis megvalósítása.

Ma: a szolgáltatások integrációja

A Sun portálok megvalósításával és az üzleti folyamatok integrációjának -- a meglévő informatikai befektetések vagy információs vagyontárgyak, többek között a meglévő rendszerek kiaknázásának -- egyszerűsítésével építi a szolgáltatási infrastruktúrát. A Sun Forte for Java Tools, az iPlanet Application, Web és Integration Serverei mind-mind támogatják az XML-t és a SOAP-ot, vagyis a meglévő rendszerek összekapcsolhatók a webes szolgáltatások világával. A Java Web Service Designer az Enterprise JavaBeans-metódusokat XML-műveletekbe "csomagolja", és lehetővé teszi, hogy webes szolgáltatásokká szervezzük őket. A Java Enterprise Service Presentation (ESP) csomaggal pedig elérhetővé tehető ez a szolgáltatás. Az iPlanet Portál Server szolgál a vizuális megjelenítés és az integráció eszközéül, jobb minőségű szolgáltatásokkal segítve az alkalmazottakat, partnereket és vásárlókat a termelékenység javításában, illetve a költségek csökkentésében. Az iPlanet Portal Server része az új Instant Collaboration Pack, egy új platform, amellyel a vállalatok azonnal megállapíthatják a tagok online jelenlétét, és valós időben, biztonságosan válthatnak üzeneteket, cserélhetnek dokumentumokat és működhetnek együtt.

2002: Magán webes szolgáltatások jegyzéke

A következő fázis az üzleti folyamatok újrafelhasználására koncentrál azáltal, hogy a folyamatokat webes szolgáltatásokként jelenítik meg, és bejegyzik különféle magán- vagy extranetes jegyzékbe, az értéklánc meghatározott partnerei számára. Az egypontos bejelentkezés, hitelesítés és autorizáció eredményekképpen csökkenthetők a működési költségek. A Sun új termékei között lesz az új generációs Solaris 9 operációs környezet, a Forte Tools, amelyek egyetlen integrált fejlesztőkörnyezetet biztosítanak a többnyelvű programok írásához, valamint az UDDI és a Liberty használatára felkészített iPlanet Directory Server.

2003: Összekapcsolt, nyilvános szolgáltatások jegyzéke

A Sun ONE roadmap e fázisában a Sun olyan termékeket és technológiákat kínál vásárlóinak, amelyek dinamikusan felderítik és üzembe helyezik az igényeknek megfelelően a -- nyilvános jegyzékekben meghirdetett -- szolgáltatásokat. Ez tovább egyszerűsíti az értéklánc integrációját, tovább csökkenti a költségeket, ugyanakkor növeli a partnerkapcsolatok lehetőségeit és rugalmasságát.

"A Sun ONE egésze arról szól, hogy mennél nagyobb hasznot húzzunk a meglévő információvagyonból" -- mondta Marge Breya, a Sun Microsystems a Sun ONE-ért felelős alelnöke. "Ez egy kiforrott, méretezhető platform, meglévő telepített rendszerek ezreivel, amely jobb cégközi integrációt és nagyobb költséghatékonyságot biztosít és lehetővé teszi, hogy a vásárlók az integrálható elemek révén kiaknázzák az informatikai választékot."

Széleskörű támogatás a partnerektől

Több mint 25 rendszerintegrátor és független szoftverfejlesztő (ISV) mutatott be megoldásokat a Sun Services on Demand csúcstalálkozóján (október 22-24, Santa Clara Marriott, Kalifornia.), és több mint 30 iparági partner jelentette be, hogy már ma felkarolja a Sun ONE architektúrát -- többek között Forte Extension partnerek, Java-fejlesztők, kereskedelmi szoftverfejlesztők, valamint iPlanet-partnerek és rendszerintegrátorok. Csak néhány név a sorból: Campus Pipeline, ePresence, Lucent Technologies, NTTData, Schlumberger, Sprint E|Solutions, Talaris, Tarantella és a TELUS.

A Sun ONE-ról

A Sun díjnyertes szoftvertermékeit integráló Sun ONE egy jövőképet, architektúrát, platformot és szakértelmet egyesít az igényalapú szolgáltatások fejlesztése és kialakítása érdekében. Nyílt, integrálható architektúrájával a Sun ONE kiterjeszti a meglévő vállalati rendszereket a költségek és a bonyolultság csökkentése érdekében, úgy, hogy javuljon a szervezetek haszna a meglévő vagyontárgyakból. A Sun ONE igen lényeges kezdeményezés a Sun fejlődése során, amelynek célja, hogy egy nyílt, mindenre kiterjedő, a cég termékeire épülő architektúrát biztosítson a különféle rendszerekhez és fejlesztési környezetekhez. A Sun ONE-ról további információ a www.sun.com/software/sunone címen található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról