:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 24. 10:47

Megjelent az Apple merevlemezes hordozható audiolejátszója, az iPod

Az Apple Computer kedden mutatta be legújabb termékét, amely egy merevlemezre épülő hordozható digitális audiolejátszó.

Az Apple Computer kedden mutatta be legújabb termékét, amely egy merevlemezre épülő hordozható digitális audiolejátszó.

Az Apple iPod 5 GByte kapacitású merevlemezén akár 5 órányi zene is tárolható. A készüléket egy beépített lítium-polimer akkumulátor működteti, amely 10 óra folyamatos használatot tesz lehetővé. Az iPod 32 MByte memóriát tartalmaz, ami egyfelől 20 perces (!) rázkódásvédelmet biztosít, másrészt megnöveli az akkumulátor élettartamát, ugyanis a merevlemeznek nem szükséges állandóan pörögnie.

Az elegáns, rozsdamentes acélházba bújtatott iPod 61x102x19 milliméter nagyságú és mindössze 201 grammot nyom.

Az Apple iPod FireWire csatlakozóval rendelkezik és Mac OS 9 vagy OS X operációs rendszert futtató számítógépekkel használható. A FireWire csatlakozó segítségével egy CD-nyi anyag letöltése kevesebb, mint 10 másodpercet vesz igénybe, az 5 GByte-os merevlemez pedig 10 perc alatt feltölthető. A készülék az MP3 formátumú állományokon kívül a WAV és az AIFF hanganyagokat játssza le.

Az iPod nem csak audiolejátszóként, hanem hordozható merevlemezként is használható, a merevlemezen levő szabad területet bármilyen formátumú állományokkal feltölthetjük.

Az iPod 160x128 pixeles felbontású háttérvilágítással ellátott folyadékkristályos kijelzővel rendelkezik, amelyen lejátszáskor az előadó neve, a szám címe és az album címe olvasható le.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szerint az iPod a Mac-rajongók kedvenc karácsonyi ajándéka lesz. Jobs szerint a készülék számos tekintetben a versenytársak fölé kerekedik, ugyanis egyszerű használni, könnyen hordozható és automatikusan szinkronizálható az Apple iTunes audiomenedzser szoftverével.

Az iTunes segítségével a Mac gépek tulajdonosai zenéket játszhatnak le, MP3 állományokat készíthetnek és CD-ket is írhatnak. Az iPod megjelenésével egyidőben az Apple bejelentette az iTunes 2 programot, amely már támogatja az új digitális audiolejátszót. A szoftver novembertől ingyenesen letölthető lesz az Apple weboldaláról.

A kétségtelenül impozáns megjelenésű és tudású iPod készüléknek csupán egyetlen kellemetlen tulajdonsága van, ez pedig az ára. A készülék november 10-én kerül az üzletekbe és 399 dollárt kérnek érte.

Az Apple újdonságának legközelebbi versenytársa a Creative Nomad Jukebox, amely ugyan nagyobb, nehezebb, az akkumulátorának kapacitása is kisebb és a rázkódásvédelme sem olyan kifinomult, mint az iPodé. Viszont a Creative berendezése közel 150 dollárral kevesebbe kerül.

Jobs elmondta, hogy az Apple első számú célja az volt, hogy az iPod Mac gépekkel működjön. A vállalat első számú embere nem zárta ki, hogy a jövőben megjelenjen egy Windows-alapú PC-kkel használható verzió is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.