Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 23. 12:47

A Compaq bemutatta CD-alapú digitális audiolejátszóit

[CNET] A houstoni (TX, USA) központú Compaq Computer hétfőn mutatta be új audiolejátszóit, amelyek az iPAQ termékcsalád részét képezik. A lejátszók drága flash memória helyett CD-t használnak adattárolásra.

[CNET] A houstoni (TX, USA) központú Compaq Computer hétfőn mutatta be új audiolejátszóit, amelyek az iPAQ termékcsalád részét képezik. A lejátszók drága flash memória helyett CD-t használnak adattárolásra.

A Compaq iPAQ PM-1 és az iPAQ PCD-1 között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi verzió a szokásosnál kisebb méretű, 80 mm átmérőjű lemezeket fogad, és nincs benne FM rádió.


Compaq iPAQ PCD-1

Az új iPAQ audiolejátszók a CD lemezeken kívül olvassák a CD-R és CD-RW korongokat is. Az aprócska iPAQ PM-1 8 cm átmérőjű lemezeket fogad, amelyekről az audiosávokon kívül MP3 és WMA állományokat is le tud játszani. A lemezeken legfeljebb 6 óra zene tárolható. Az iPAQ PCD-1 normál méretű lemezekkel működik, amelyeken tömörített formátumban legfeljebb 20 óra zenét tárolhatunk.

A készülékeket beépített akkumulátor táplálja. Az aprócska iPAQ PM-1 ára 99 dollár, a beépített FM-rádióval rendelkező iPAQ PCD-1 pedig 169 dollárba kerül.

Az iPAQ sorozatba tartozó audiolejátszók megjelenése jól érzékelteti azt a trended, amelynek keretében a gyártók egyre inkább elfordulnak a drága flash memória-alapú audiolejátszóktól és alternatív adathordozókat keresnek.

Az IDC piackutató vállalat szerint a CD sokkal inkább beépült a köztudatba, a kapacitása igen nagy és lényegesen olcsóbb, mint a flash memória. Bár egyelőre a flash memóriát használó lejátszók a keresettebbek, az IDC felmérése szerint két év múlva már a CD-alapú készülékekből adnak el többet.

Az amerikai cégnek nem ez az első zenelejátszója. A 20 GByte-os merevlemezen alapuló asztali iPAQ Music Center mellett már régóta kapható egy 64 MByte flash memóriát tartalmazó hordozható MP3-lejátszó is, az iPAQ PA-2 is. Az előbbi készülék ára 999 dollár, az utóbbiért pedig 149 dollárt kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról