:

Szerző: Ady Krisztián

2001. október 21. 15:55

A spórolós gyártók újabb csapdája -- gond a "noname" KYRO II kártyákkal

Egyre többen jeleztétek e-mailben, és fórumunkon is felvetődött már egy igen bosszantó probléma: a frissen megvásárolt noname KYRO II kártya fagy az addig tökéletesen üzemelő rendszerben. Ahogy Tessier is rámutatott fórumunkban, sajnos ezek a gyártók pontosan ott spórolnak, ahol ennél a kártyánál nem volna szabad: olyan memóriamodulokat szerelnek ezekre a kártyákra, melyek nem bírják a 175 MHz-es órajelet.

Egyre többen jeleztétek e-mailben, és fórumunkon is felvetődött már egy igen bosszantó probléma: a frissen megvásárolt "noname" KYRO II kártya fagy az addig tökéletesen üzemelő rendszerben. Ahogy Tessier is rámutatott fórumunkban, sajnos ezek a gyártók pontosan ott spórolnak, ahol ennél a kártyánál nem volna szabad: olyan memóriamodulokat szerelnek ezekre a kártyákra, melyek nem bírják a 175 MHz-es órajelet.

A nálam járt Butterfly kártya -- mint ahogy azt a "gyorstesztben" olvashattátok -- 5,5 ns-os memóriákkal volt szerelve, mely matematikailag 181 MHz-ig üzembiztos. Az újabban megvásárolható kártyákon azonban már csak 6 ns-os memóriákat találhatunk, melyek 166 MHz-ig stabilak, a 175 MHz-es sebességet már nem bírják.

A probléma okozója részben a PowerVR -- és más kártyagyártók -- által kiadott meghajtóprogram. Az ugyanis nem ismer 166 MHz-es KYRO II kártyát, ilyen chip ugyanis NINCS. Éppen ezért telepítéskor 175 MHz-re állítja be a chip órajelét, és mivel a memória ezzel szinkronban fut, ez okoz instabilitást és fagyásokat. A gyártó által biztosított meghajtóprogram -- mely sokszor ősrégi -- azért működhet stabilan, mert a gyártó a telepítő .inf állományában módosítja a "telepített" órajelet 175-ről 166 MHz-re.

Az újabb meghajtóprogramok telepítése után fellépő gondokat megoldhatjuk, ha PowerStrip vagy KYRO Tools XP segítségével a kártya órajelét visszavesszük 166 MHz-re, ezen stabilan kell működnie. A 9 MHz órajel- és minimális fill-rate veszteség lényegében semmisnek tekinthető, a processzorunk ennél sokkal nagyobb korlátozó tényező.

Ebben a dologban az a legbosszantóbb, hogy a lassabb memória a mai árak mellett csupán filléres plusz hasznot hozhat a gyártó számára, viszont érthetetlen és bosszantó problémákat okozhat a felhasználónál. Ráadásul a kártyára épített chip tökéletesen üzemelne 175 Mhz-en is. Vásárlás előtt javasolt megtekinteni a KYRO II kártyán helyet kapott memóriákat, amennyiben módunk van rá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.