Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 18. 10:39

186,9 millió dollár volt az AMD harmadik negyedéves vesztesége és a következő negyedévre is veszteséget vár a vállalat

Az AMD október 17-én hozta nyilvánosságra a szeptember 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozó adatokat.

Az AMD október 17-én hozta nyilvánosságra a szeptember 30-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévére vonatkozó adatokat.

A beszámoló szerint a vállalat negyedéves bevétele 765,8 millió dollár volt, ami 22 százalékkal alacsonyabb, mint a megelőző negyedévben elért 985,2 millió dollár. A tavalyi harmadik negyedévben az AMD 1,2 milliárd dolláros bevételt ért el.

A pro forma nettó veszteség, amely nem tartalmazza az egyszeri kiadásokat, 97,4 millió dollár, azaz részvényenként 28 cent volt. A pro forma veszteség nem tartalmazza az átszervezsekből adódó és más egyszeri kiadásokat, amelyek a negyedév során 89,3 millió dollárra rúgtak, valamint a készletre előirányzott céltartalékot, ami 6,9 millió dollár volt. A pro forma veszteség továbbá nem tartalmazza a veszteséges befektetésekből származó 22 millió dollárt.

Az általánosan elfogadott könyvelési gyakorlatnak megfelelő nettó veszteség a harmadik negyedévben 186,9 millió dollár volt, azaz részvényenként 54 cent. A megelőző negyedévben az AMD 17,3 millió dolláros nettó nyereséget ért el, ami részvényenként 5 centnek felel meg.

2001 első kilenc hónapjában az AMD nettó árbevétele 2,9 milliárd dollár volt, ami 15 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év első kilenc hónapjában elért 3,4 milliárd dollár. Ugyanezen időszakban az AMD pro forma nettó nyeresége 44,7 millió dollár volt, azaz részvényenként 13 cent. 2000 első kilenc hónapjában a pro forma nettó eredmény 615,7 millió dollár, azaz részvényenként 81 cent volt.

Az év első kilenc hónapjában az általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat szerinti nettó veszteség 44,7 millió dollár, azaz részvényenként 14 cent volt, szemben a tavaly elért 805 milliós (részvényenkénti 2,36 dolláros) nyereséggel.

A Memória Csoport forgalma a harmadik negyedévben 210 millió dollár volt, ami 34 százalékkal alacsonyabb az előző negyedéves szintnél. A vállalat ugyanakkor rekordmennyiségű, több, mint 7,7 millió PC processzort adott el. A processzorok átlagos eladási ára (ASP) a megelőző negyedévhez képest 20 százalékkal csökkent. Az AMD részesedése a PC-processzorok piacán jelenleg 22 százalék.

A vállalat a negyedév során 6,3 millió törzsrészvént vásárolt vissza nyíltpiaci tranzakciókkal.

A vállalat a negyedik negyedévre a memória és processzor termékek 0-10 százalékos forgalomnövekedését jósolja. Azonban a növekedés nem tudja majd ellensúlyozni a kiadásokat, ezért az AMD a negyedik negyedévben is veszteséges marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról