Szerző: Vörös Péter

2001. október 17. 12:45

A Rambus forgalma nőtt, nyeresége csökkent a negyedik pénzügyi negyedévben

[Bloomberg, EB News] A Rambus negyedik pénzügyi negyedéves forgalma 4%-kal 27,9 millió $-ra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg a nettó nyereség 6,5 millió $ (részvényenként 6 cent) volt, ez 88%-os csökkenés a tavalyi 53,6 millió $-hoz (részvényenként 49 centhez) képest.

[Bloomberg, EB News] A Rambus negyedik pénzügyi negyedéves forgalma 4%-kal 27,9 millió $-ra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, míg a nettó nyereség 6,5 millió $ (részvényenként 6 cent) volt, ez 88%-os csökkenés a tavalyi 53,6 millió $-hoz (részvényenként 49 centhez) képest.

A szeptember 30-án zárult pénzügyi évben a cég forgalma 117,2 millió $ volt, ez 62%-os emelkedés az előző évhez képest, a nettó nyereség 31,2 millió $ volt, szemben az előző évben elért 106,1 millió $-os veszteséggel.

A negyedik pénzügyi negyedévben a licencdíjak összege 25,1 millió $ volt, ez 27%-os növekedés az előző negyedévhez képest, ami a memóriavezérlőkkel kapcsolatos licencdíjak növekedését mutatja, amelyet némileg ellensúlyozott a memória eszközökkel kapcsolatos licencdíjak csökkenése -- ez utóbbit az iparág drámai árcsökkenése okozta.

A negyedik pénzügyi negyedévben a működési kiadások 1,8 millió $-ral csökkentek az előző negyedévhez képest, a csökkenést a perköltségek jelentős visszaesése okozta -- ez utóbbi 6,8 millió $ volt a negyedik pénzügyi negyedévben, szemben az előző negyedéves 8,8 millió $-ral. Összességében a negyedéves működési kiadások 19,4 millió $-t tettek ki, szemben az előző negyedéves 21,2 millió $-ral és a tavalyi év hasonló időszakában elért 12,4 millió $-ral.

Geoff Tate, a Rambus elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég örül annak, hogy sikerült jelentős nyereséget elérni a jelenlegi üzleti körülmények között. Tate úgy véli, hogy a nyereség a cég újításainak és üzleti modelljének köszönhető. "Már alig várjuk azt, hogy bemutathassuk legújabb találmányainkat a hétfői Rambus Developers Forumon (Rambus Fejlesztői Fórum).

A Rambus igazgatótanácsa felhatalmazta a cég vezetését arra, hogy 5 millió részvényt vásároljon vissza nyílt piaci tranzakciók keretében.

Bob Esau, a cég pénzügyi vezérigazgatója elemzőknek elmondta, hogy a csökkenő SDRAM és Direct Rambus DRAM árak azt eredményezik, hogy a cég forgalma mintegy 10%-kal 25 millió $-ra csökken a mostani negyedévben. Esau azt is kifejtette, hogy a cég új licenc-megállapodást kötött az Intellel, ennek eredményeként az Inteltől származó licencbevételek lényegében azonos szintűek lesznek a következő negyedévekben. Esau nem volt hajlandó közzétenni az Intel licencdíj nagyságát, de amikor szeptemberben a megállapodást aláírták, a Rambus negyedévenként 8-10 millió $-os összeget jelzett előre.

Esau szerint a forgalom csökkenése ahhoz vezethet, hogy valamelyest csökken a nyereség is a negyedik pénzügyi negyedéves részvényenként 6 centes szintről részvényenként 5 centre a következő négy negyedévben. Esau azt is elmondta, hogy a Micron Technologies kontra Rambus pert meghatározatlan időre elhalasztották az eredetileg októberi 29-i kezdés helyett. További meghallgatások lesznek december 7-én a Rambus kontra Hynix Semiconductors perben.

A cég az eredményeket kedden a tőzsdei zárás után tette közzé, a tőzsdei napot a cég részvényárfolyama változatlanul, 11,72$-on zárta. A Rambus részvényárfolyama az elmúlt egy évben 4,86-72,88$ között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról