:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 14. 18:55

Az Apple felfrissíti az iBook és Titanium PowerBook G4 laptop termékcsaládokat

[CNET] A vállalathoz közel álló források szerint az Apple kedden bejelenti az iBook fogyasztói laptopok illetve a Titanium PowerBook G4 profi notebookok legújabb modelljeit. Az upgrade egy nappal a cég negyedik pénzügyi negyedéves eredményeinek bejelentése előtt lesz.

[CNET] A vállalathoz közel álló források szerint az Apple kedden bejelenti az iBook fogyasztói laptopok illetve a Titanium PowerBook G4 profi notebookok legújabb modelljeit. Az upgrade egy nappal a cég negyedik pénzügyi negyedéves eredményeinek bejelentése előtt lesz.

A hírek szerint nem alapvető designbeli újításról lesz szó egyik termékcsaládnál sem, hanem processzor sebesség, memória és HDD nagyságbeli változtatásokról. A bejelentendő változtatások főként az iBook esetében lehetnek fontosak, mivel várhatóan ez lesz a cég legjobban kelendő terméke a szeptember 30-án zárult negyedik pénzügyi negyedévben. Gillian Munson és Stirling Levy, a Morgan Stanley elemzői szerint az iBook eladások olyan jól alakulnak mind az USA-ban, mind Európában, hogy igazából nem is kellene már most frissíteni e termékcsaládot.

Levy szerint a PowerBook esetében más a helyzet: "bár a jelentések szerint jelenleg megfelelő a PowerBook kereslet, de frissítésre lesz szükség ahhoz, hogy a kereslet továbbra is egészséges maradjon".

A Titanium PowerBook modelleknél várható újítások: új ATi Technologies grafikus vezérlők, nagyobb HDD-k és gyorsabb processzorok. A források szerint 667 illetve 550 MHz-es modellekre lehet számítani -- jelenleg 400 illetve 500 MHz-es processzorokkal rendelhetők a Titanium PowerBookok. Ezenkívül várhatóan CD-RW és CD-RW/DVD drive-okat is fog kínálni az Apple.

A jelenleg igen keresett iBook-okban történő változtatások várhatóan fontosabbak, mint a Titanium PowerBook új paraméterei. Bár az Apple az iBook egyik fontos jellemzőjének tartja a FireWire portot a digitális kamkorderek csatlakoztatására és videoszerkesztésre az iMovie 2 szoftverrel, a hordozható gép jelenlegi 10 GB-os HDD-je nem elegendő ilyen jellegű komoly munkára.

A hírek szerint az új iBook-okban 10, 15 vagy 20 GB merevlemez és minimum 128 MB RAM lesz. Jelenleg az összes iBook-ban 10 GB HDD van, a nagyobb winchesterek bevezetésével sikerül majd hatékonyan megkülönböztetni a felhasználók különböző kategóriáit. A nagyobb HDD-k révén a cég versenyképes maradhat az olyan Windows alapú notebookokkal, mint a Sony Vaio-k.

Az Apple állítólag meg fogja emelni az iBook processzor sebességét 500 MHz-ről 600 MHz-re. A hírek szerint a tervek között szerepel az is, hogy abbahagyják a legolcsóbb, CD-ROM-mal felszerelt modell gyártását, ez jelenleg 1.300 dollárba kerül. Egyes elemzők szerint ez a lépés nem lenne túl bölcs a cég részéről, hiszen fontos az alacsony árkategóriájú vevők megszerzése/megtartása is. A cég mindenesetre továbbra is árulni fogja a DVD, CD-RW illetve CD-RW/DVD meghajtóval felszerelt iBookot.

Nathalie Welch, az Apple szóvivője nem kívánt kommentárt fűzni jövőbeni termékekkel kapcsolatban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.