Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 1. 00:22

A Sprint PCS hétfőn kezdi meg a műholdas helyzetmeghatározóval felszerelt mobiltelefonok forgalmazását

[CNET] Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a Sprint PCS hétfőn kezdi meg a műholdas helymeghatározó rendszerrel ellátott mobiltelefonok forgalmazását.

[CNET] Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, a Sprint PCS hétfőn kezdi meg a műholdas helymeghatározó rendszerrel ellátott mobiltelefonok forgalmazását.

A készülékeknek igazából csak veszélylhelyzet esetén lehet hasznát venni, ugyanis az amerikai segélyhívó számot, a 911-et tárcsázva a telefon automatikusan elküldi a hívó pozícióját, megkönnyítve ezzel a mentőalakulatok dolgát.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság október 1-től minden mobilszolgáltató számára kötelezővé teszi a helyzetmeghatározási szolgáltatás bevezetését, azonban a társaságok műszaki problémák miatt sorra kértek halasztást. A Sprint PCS is csak novembertől tudja nyújtani a telefonhoz kapcsolódó szolgáltatást.

Ha valaki vezetékes telefonról hívja a 911-es segélyhívó számot, a címe automatikusan megjelenik a diszpécser képernyőjén. Azonban egyre többen hívnak segítséget mobiltelefonon keresztül, akik nem mindig tudnak pontos helyzetmeghatározást adni.

Ezért a Szövetségi Kommunikációs Bizottság olyan szabályokat vezetett be, amelyek szükségessé teszik, hogy a mobilszolgáltatók 50 illetve 100 méteres pontossággal be tudják mérni a hívást. 2001. december 31-ig az eladott mobiltelefonok 25 százalékának rendelkeznie kell helyzetmeghatározó képességgel, 2002 végére pedig a kínálatban szereplő összes készüléknek ismernie kell a szolgáltatást.

A Sprint PCS kínálatában hétfőn megjelenő Samsung SPH-N300 mobiltelefon ára 149 dollár lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról