:

Szerző: Ady Krisztián

2001. augusztus 16. 01:20

Az Intel kétségbe vonja az új VIA chipkészlet jogtisztaságát

Az új VIA alaplapi chipset, a Pentium 4 processzort támogató P4X266 -- melyet bemutató cikkünkön még meg sem száradt a nyomdafesték --, úgy tűnik, nem aratott osztatlan sikert az Intel vezetői körében. Ez a chipset teljesítményét és árát tekintve nem is meglepő.

Az új VIA alaplapi chipset, a Pentium 4 processzort támogató P4X266 -- melyet bemutató cikkünkön még meg sem száradt a nyomdafesték --, úgy tűnik, nem aratott osztatlan sikert az Intel vezetői körében. Ez a chipset teljesítményét és árát tekintve nem is meglepő.

Az Intel egyik szóvivője mai nyilatkozatában kétségbe vonta a VIA Pentium 4-es chipkészletének tisztaságát, már ami a jogszerűen felhasznált licenceket illeti. Amint elmondta: "Nyilvánvaló, hogy a VIA nem rendelkezik a Pentium 4 buszinterfészének licencével."

A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Hiszen a szóvivő megfeledkezett egy apró, de igen figyelemreméltó tényről: az Intel tudniillik 1998 decemberében 10 évre szóló szerződést kötött az akkori S3 grafikus chipeket gyártó céggel. A szerződés pontosan a fent említett interfészt is magába foglaló kereszt-licencmegállapodásról szólt, s akkor az üzlet mindkét cég számára igen előnyösnek ígérkezett.

    "Graphics-chip maker S3 announced a deal with Intel Thursday that includes a broad, 10-year cross-licensing agreement for all S3 and Intel patents for development of certain semiconductor products. The arrangement also includes a bus license for current and future Intel processors, and the selection of S3 as a validation, or development partner, with Intel on 4xAGP technology. Specific terms of the agreement were not disclosed."
Hevenyészett fordításban az igen lényeges, és most nagyon fontos rész:
    ...A megállapodás egyaránt tartalmazza a jelenlegi (1998!) és JÖVŐBENI Intel processzorok buszlicencét...
Ez még nem is lenne érdekes, azonban a VIA egy igen hosszúra nyúlt ügylet eredményeként megvásárolta az akkor már SonicBlue néven ismert S3 grafikus részlegét. Ezzel az S3 által még 1998-ban kötött szerződések, megállapodások is átháramoltak a cégre, mely -- hacsak a másik oldal egyoldalúan fel nem bontja a szerződést -- így elvileg még 2008-ig jogosult az Intel beleegyezése nélkül is processzoraihoz chipkészletet készíteni, a szükséges licenc ugyanis a birtokában van.

A kérdés természetesen nem ennyire egyszerű, és valószínűleg az ügyvédekre még nagyon sok munka vár, mire kiderül, mire is van joga a VIA-nak pontosan...

S3-Intel megállapodás

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.