Szerző: Ady Krisztián

2001. augusztus 15. 00:15

Együtt tévézik Lengyelországban a UPC és a Canal Plus

[ Vnet.hu ] A Vivendi Universal SA médiacsoporthoz tartozó Canal Plus és a United Pan-Europe Communications NV (UPC) kábeltévé a pénteken létrejött megállapodás értelmében közel 800 ezer előfizetővel rendelkező műholdas műsorszóró vállalatot hoz létre Lengyelországban. A közös vállalatban egyesítik a Canal Plushoz tartozó, 380 ezer előfizetővel rendelkező Cyfra Plust és eddigi riválisát, a UPC-hez tartozó, 388 ezer előfizetőnek szolgáltató Wijza TV-t. A két társaság abban is megegyezett, hogy a Canal Plus Polska elérhető lesz a UPC lengyel hálózatában. A felek azt várják az együttműködéstől, hogy a szinergiák és az előfizetői bázis növekedése révén mindkét vállalat eléri a nyereségességi küszöböt.

[Vnet.hu] A Vivendi Universal SA médiacsoporthoz tartozó Canal Plus és a United Pan-Europe Communications NV (UPC) kábeltévé a pénteken létrejött megállapodás értelmében közel 800 ezer előfizetővel rendelkező műholdas műsorszóró vállalatot hoz létre Lengyelországban. A közös vállalatban egyesítik a Canal Plushoz tartozó, 380 ezer előfizetővel rendelkező Cyfra Plust és eddigi riválisát, a UPC-hez tartozó, 388 ezer előfizetőnek szolgáltató Wijza TV-t. A két társaság abban is megegyezett, hogy a Canal Plus Polska elérhető lesz a UPC lengyel hálózatában. A felek azt várják az együttműködéstől, hogy a szinergiák és az előfizetői bázis növekedése révén mindkét vállalat eléri a nyereségességi küszöböt.

A létrejövő közös vállalat, a TPK 75 százalékos tulajdonosa és irányítója a Canal Plus lesz, a fennmaradó részt pedig a Magyarországon is számos érdekeltséggel rendelkező holland kábeltévé-társaság birtokolja. A UPC lengyelországi műholdas berendezéseinek rendelkezésre bocsátásáért 150 millió eurót kap készpénzben, ez azonban, mint a Dow Jones kommentárjában rámutat, csekély mértékben javít a UPC helyzetén, miután nettó adóssága az első negyedév végén 7,6 milliárd eurót tett ki. A társaságnak jó néhány érdekeltségétől meg kell válnia ahhoz, hogy számottevően csökkenteni tudja adósságait és visszanyerje a befektetők bizalmát - vélik a Reuters által megkérdezett elemzők.

A UPC részvényeinek árfolyama a tavaly márciusi 84,9-ről idén júliusra alig több mint századrészére, 0,92 euróra esett, miután a befektetők aggódnak, hogy az akvizíciók sorát végrehajtó cég kifogy a pénzből, mielőtt meg tudná valósítani tervét, hogy ez év végéig 250 ezer internetezést is lehetővé digitális dekódert szerel fel tévé-előfizetőinek. Az együttműködés bejelentése után a UPC árfolyama mindenesetre rögtön szárnyalni kezdett: 2,3 százalékkal, 1,33 euróra szaladt fel, miközben a Vivendié csak 0,9 százalékkal, 64,8 euróra erősödött.

(Forrás: Napi Gazdaság, 2001. augusztus 13., hétfő, 8. oldal)

Kérdés, az akvizíció mennyiben fogja érinteni a Wizja itthoni megtestülését, a UPC Direct szolgáltatást...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról