:

Szerző: Barna József

2001. augusztus 13. 20:29

Magyar legenda: 20 éves a PC

[Email] A HWHunPage oldalaira került fel egy igen alapos írás a nemrég huszadik születésnapját ünneplő személyi számítógépről.

[Email] A HWHunPage oldalaira került fel egy igen alapos írás a nemrég huszadik születésnapját ünneplő személyi számítógépről.
A nyolcvanas évek elejéig az IBM nem is gondolt arra, hogy komolyan foglalkozzon a személyi számítógépekkel. Ennek azonban nem az volt az elsődleges oka, hogy e téren tett első próbálkozása nem aratott osztatlan sikert. (Itt konkrétan az 5100 jelű termékről van szó, amely 1975-ben jelent meg, és hordozható megoldásként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bárhol, bármikor elérhetővé tegye a számítógép áldásait a mérnökök és mások számára, de 8975 és 19975 dollár közötti ára túl magasnak bizonyult.) Egyszerűen a cég profiljába hagyományosan a nagygépek tartoztak [...]

A hetvenes évek második felében azonban történt valami: kitört a mikroszámítógépek forradalma. Az Altair, az Apple I, a Commodore PET, majd a legendás Apple II jóvoltából mindenki számára lehetővé vált, hogy vásároljon az otthonába egy olyan megoldást, amely komoly munkára, esetenként pedig játékra is alkalmas volt. Az ilyen termékek iránti kereslet évről évre exponenciálisan nőtt, és 1980-ra elért egy olyan szintet, hogy azt már az IBM sem hagyhatta figyelmen kívül.

Akit egy kicsit is foglalkoztat a számítástechnika mikroprocesszor-forradalmat követő története, bizonyára hasznosnak és érdekesnek találja majd a cikket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.