Szerző: Bőle György

2001. augusztus 9. 15:46

Angol legenda: Matrox G550 teszt

Az Aces Hardware hasábjain tegnap megjelent az első részletes teszt a Matrox G550 chipre épített új kártyájáról.

Az Ace's Hardware hasábjain tegnap megjelent az első részletes teszt a Matrox G550 chipre épített új kártyájáról.

A rendkívül jól felépített, hozzáértő cikkben a kártyát nem tesztelték agyon - teljesen értelmetlenül - 3D-s közegben, inkább a kártya megcélzott piaci szegmensében való életképességét vizsgálták. A cikk írója többször is nyomatékosítja, hogy ez nem egy játékosok számára készült kártya, hanem egy felső kategóriás vállalati PC-kbe, illetve professzionális 2D-s munkaállomásokba szánt - szerintem telitalálatnak ígérkező - megoldás.

A "telitalálaltnak ígérkező" nem túlzás, mert a Matrox low-end Dual Head megoldásai (G450) szó szerint alapértelmezett kártyák az olyan nagy OEM-ek professzionális 2D-s munkaállomásaiban, mint a DELL, a HP, a Compaq, a Fujitsu-Siemens, vagy az SGI.

A kártya a tesztben a megcélzott szegmenesben kulcsfontosságú szerepet játszó feature-ök terén, mind a képminőség-tesztben, mind DualHead tesztben maga mögé utasította a mezőnyt, ugyanakkor a 3D-s alkalmazások alatt kiábrándítóan leszerepelt. Ez ugyan okozhat némi szívfájdalmat a kanadai cég termékei iránt rajongóknak, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem az a kártya...

Az Ace's tesztjéből ugyanakkor kimaradt a népszerű Quake3 teszt. Mindezt kicsit kompenzálja, hogy a német Chip online viszont publikált egy rövidke tesztet eme játék alatt, mely alapján a G550 teljesítménye közel azonos az NVIDIA GeForce2 "MX-butításával", az MX200-zal.

A cikkíró külön kiemelte, hogy micsoda minőségbeli különbség van a Matrox által szabvánnyá emelt DualHead, pontosabban annak a G550-ben debütáló még tovább tökéletesített verziója és az NVIDIA hasonló TwinView megoldása között. Az MX400-nál használt mindössze 150-200 MHz-es másodlagos RAMDAC csak játékokhoz teszi alkalmassá az NVIDIA megoldását, ugyanis ilyen alacsony órajel nem alkalmas, hogy a professzionális grafikusi munkához szükséges megfeleően nagy felbontásoknál szép képet adjon a kártya.

Ellenben a Matrox G550-nél megemelték a másodlagos RAMDAC órajelét a G450-nél alkalmazott 200Mhz-ről 230MHz-re, így a G450 által a második képernyőn elérhető 1600x1200@85Hz paraméterek még tovább javultak. Ezeken kívül még számos előny előjön az MX TwinView megoldásával szemben, és csupán az ATi HydraVision fejlesztése, ami képes valamiféle alternativáját nyújtani a Matrox G550-nek.

A játékosok pedig tovább várhatnak... Bíztatásul álljanak itt Kamran Ahmed, a Matrox stratégiai marketingmenedzserének szavai:

A Matrox mindig is - és így lesz ez a jövőben is - főszereplő volt az új grafikus szabványok kidolgozásában, legyen szó akár a 8x AGP-ről vagy a DirectX-ről. A piaci erőviszonyokon túl is számos olyan tényező van, amely meghatározza, hogy cégünknek mikor érdemes - ha érdemes egyáltalán - piacra dobni hardcore játékosokra kihegyezett terméket.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról