:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 14. 13:00

2030-ra készülhet el a Föld digitális ikertestvére

Elindult a "DestinE" rendszer, amitől Európa az éghajlati előrejelzések hatékonyabbá válását reméli.

Az Európai Bizottság hétfőn Margrethe Vestager ügyvezető alelnök és Arto Satonen finn foglalkoztatási miniszter jelenlétében aktiválta az úgynevezett Destination Earth, azaz „DestinE” szimulációs AI-rendszert, melynek célja Föld pontos digitális ikermodelljének leképezése - adta hírül a bizottság honlapján. Ezzel a projekt első fázisa lezárult.

A DestinE rendszer megvalósításához a kutatók Európa nagy teljesítményű számítógépeit (EuroHPC), köztük a finnországi Kajaaniban található LUMI szuperszámítógépet használják fel, hogy szimulálni tudják az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események hatásait. A klímakutatók és informatikusok által indított kezdeményezés szerint Európa így hatékonyabbá válhat a jelentős természeti katasztrófákra való reagálásban, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Az EuroHPC számítógépeknek és a mesterséges intelligenciának köszönhetően a DestinE példátlan modellezési képességgel rendelkezik, de csak 2030-ra sikerülhet elkészíteni a Föld teljes körű digitális másolatát. Ehhez szükséges lesz a következő évek során a megfigyelési adatok folyamatos gyűjtése, mivel nem elegendőek hozzá a jelenleg rendelkezésre álló időjárási és éghajlati helyzetekről meglévő információk.

01:56
 

Destination Earth – new digital twin of the Earth will help tackle climate change and protect nature

Még több videó

A Destination Earth egy összevont felhőalapú modellezési és szimulációs platformon alapul, amely hozzáférést biztosít az adatokhoz és a fejlett számítási infrastruktúrához, továbbá a szoftverekhez, az AI-alkalmazásokhoz és az elemzésekhez. A későbbiekben olyan forgatókönyvek kidolgozása és tesztelése is a tervek között szerepel, amelyek lehetővé teszik a fenntarthatóbb fejlődést és támogatják az európai környezetvédelmi célokat.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A kutatók elképzelése szerint a rendszernek idővel meg kell tudnia jósolni az extrém időjárási jelenségeket, a trópusi ciklonok gyakoriságát és intenzitását, de a sivatagosodás valószínűségét is. A rendszernek rendkívül pontos, interaktív és dinamikus szimulációkat kell készítenie majd a Föld rendszeréről, gazdag megfigyelési adatkészletek alapján. A tervek szerint jelentősen javíthatja majd az előrejelzési képességeket, így mérsékelni lehet a katasztrófakockázatokat a valóságban.

A DestinE-t az Európai Bizottság 2022-ben indította el a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központjával (ECMWF), az Európai Űrügynökséggel (ESA) és a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezetével (EUMETSAT) partnerségben. A Digitális Európa program keretében jelenleg elfogadott finanszírozás meghaladja a 315 millió eurót.

Persze az EU messze nem az egyetlen szervezet, amely ilyen típusú technológián dolgozik: márciusban az Nvidia bemutatta az Earth-2 platformot, amit elmondása szerint a tajvani kormány már aktívan használ ahhoz, hogy megjósolhassa a tájfunok érkezését.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról