Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. június 11. 14:05

Nagyobb a bukás esélye az agilis fejlesztési projekteknél egy kutatás szerint

Az Agile Manifesto gyakorlatainak alkalmazása nagyobb eséllyel vezethet a projekt elbukásához - állítja egy mérnökök bevonásával készült új kutatás.

Az Engprax fejlesztői tanácsadó cég megbízásából készült felmérés szerint az agilis gyakorlatokat alkalmazó szoftverfejlesztési projekteknél 268 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy nem sikerül leszállítani a projektet, mint más metódus esetében – legalábbis ezt mutatja a 600 amerikai és brit szoftvermérnök részvételével készült kutatás. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a világos követelményekkel dolgozó, az előzetes tervezést előnyben részesítő projekteknek jobb esélyeik vannak.

Az agilis projektek kockázatait a kutatók szerint jelentősen csökkenti az új Impact Engineering módszertan, és a fejlesztés megkezdése előtt dokumentált, egyértelmű követelményekkel rendelkező projektek 97 százalékban sikeresen zárulnak. A tanulmány szerint a specifikációk bevezetése a fejlesztés megkezdése előtt 50 százalékkal növeli az esélyt a sikerre, és ha a követelmények a valós problémára pontosak, akkor már 57 százalékkal több az esélye annak, hogy időben sikerül jó minőségű terméket leszállítani.

Dr. Junade Ali, az Impact Engineering szerzője szerint az agilis gyakorlatokat alkalmazó projektek 65 százalékát nem sikerül időben átadni, ezért jogosan merülhet fel az agilitás körüli kultusz megkérdőjelezése.

A tanulmány konklúziója szerint a minőségi szoftverek időben és költségvetésen belüli szállításához a legfontosabb a robusztus követelménytervezési folyamat, emellett figyelni kell a pszichológiai biztonság meglétére, hogy a fejlesztői csapatban legyen tér a felmerülő problémák megvitatására és megoldására, miközben aktívan kell tenni a fejlesztői kiégés megelőzéséért is. 

Az Agilis Kiáltvány már több mint 21 éve létezik, ennek ellenére továbbra is hiányosak az empirikus kutatások az iparágra gyakorolt ​​tényleges hatását illetően, annak ellenére, hogy a közelmúltbeli kutatások szerint az üzleti döntéshozók 81%-a az Egyesült Királyságban és 89%-a az USA-ban aggódik amiatt, hogy sikerül-e időben szállítania a szoftverprojekteket - írják a tanulmány készítői.

agile

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról