Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 21. 14:06

Hangja lemásolásával vádolta meg Scarlet Johansson az OpenAI-t

Az AI-startup beismerően eltávolította a ChatGPT-ből a színésznő hangjára kísértetiesen hajazó hangasszisztensi beállítást.

Jogi tanácsadók segítségét kérte Scarlett Johansson az OpenAI és a közte kialakult vita rendezésére, melynek eredményeként a startup kedden bejelentette, hogy eltávolítja a ChatGPT szolgáltatásból a problémás hangmintát. A színésznő azzal vádolta az AI-startupot, hogy a ChatGPT-4o modell hangasszisztense az övére kísértetiesen hasonlító hangon szólal meg annak ellenére, hogy korábban elutasította az OpenAI felkérését arra vonatkozóan, hogy legyen ő a virtuális asszisztens „hivatalos hangja”. Sam Altman vezérigazgató tavaly szeptemberben kereste fel Johanssont az együttműködés reményében, mivel a színésznő hangja tökéletes választás lett volna a ChatGPT 4.0 „megszólaltatására” – derül ki a Johansson képviselete által küldött levelekből.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég múlt héten mutatta be a ChatGPT-4o szolgáltatást, ami megérti a  valós idejű beszédet, felismeri a különféle érzelmekre utaló jeleket és hangasszisztensként valós időben, gyakorlatilag késleltetés nélkül reagál, a fejlesztők elmondása szerint átlagosan körülbelül 320 ezredmásodperc alatt. A funkció öt különböző hangon szólalhat meg, melyek közül a „Sky” fantázianévre keresztelt beállítás Johansson szerint túlságosan hasonlít az ő hangjára, amit az OpenAI elutasított, hozzátéve, hogy egy másik profi színész segítségével dolgoztak a fejlesztéskor, de a személy(ek) nevét adatvédelmi okokra hivatkozva nem adták ki.

Johansson hozzátette, hogy Altman a chatbot új iterációjának bejelentésekor hivatkozott a „Her” című filmre is, amiben valóban Johansson hangján szólal meg a filmben szereplő mesterséges intelligencia alapú hangasszisztens – ez alapján szinte adhatta magát az ötlet, hogy Altman felkeresse őt. Altman ráadásul az X közösségi oldalon a filmre való utalással erősítheti a gyanút, hogy mindez szándékos volt.

A színésznő elmondása szerint döbbenten és dühösen szemlélte a bemutatót, ráadásul közeli barátai és kollégái is arról számoltak be, hogy nehezen különböztethető meg a valódi Johansson és az OpenAI-féle chatbot hangja. Az OpenAI a ChatGPT 4.0 bemutatója előtt két nappal ismét megkereste a színésznő ügynökét, hogy fontolják meg újra az ajánlatot.

Via CNBC.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról