Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 26. 10:31

Van egy Windows-funkció, ami 30 éve ugyanúgy néz ki

Még a Windows 11-ben sem változott meg.

Mindenhonnan dübörög az AI és a Copilot, a Microsoftnál meg kiesnek a csontvázak a szekrényből a nagy innovációk közben. Dave Plummer, a redmondi cég egykori fejlesztője a X-en osztotta meg a hétvégén, hogyan tervezték meg anno a Formázás párbeszédpanelt, ami a rendszer különböző verzióiban azóta is érintetlen formában csücsül a Windowsban, még a Windows 11-ben is, mint a múlt egy kitörölhetetlen szelete.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Plummer 30 évvel ezelőtt, 1994-ben dolgozott a meghajtók formázására szolgáló panel kódján, ám mivel akkoriban úgy tudta, hogy csak ideiglenes megoldást kell készítenie, nem gondolta túl a felületet. Akkoriban munkatársával a Windows 95 felhasználói felületéről portoltak kódokat NT-re, de a Format drive panel esetében saját UI-t kellett kódolni a két rendszer különbözősége miatt. Plummer egy papírcetlin vázolta fel, hogy milyen főbb parancsokat lehessen elvégezni az ablakban, az ideiglenesnek hitt rendkívül puritán ablakra pedig későbbre tervezett elegánsabb felhasználói felületet húzni.

Mivel ez azonban sosem valósult meg, az ideiglenesnek hitt megoldás még ma is használatban van három évtizeddel később, még a Windows 11-ben is.

format

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról