Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 29. 09:42

6 milliárd forintot loptak az adathalászok a magyar Pepcótól

A cég egyelőre vizsgálja az esetet, így a technikai részletek váratnak magukra.

Adathalász-támadás érte a Pepco Group diszkonthálózat magyar üzletágát, körülbelül 15 millió eurós, tehát 6 milliárd forintnyi összeget nyúltak le a kiberbűnözők – tudósított az esetről a Reuters. A cég egyelőre banki partnereivel és a rendőrséggel egyeztet arról, hogy visszaszerezhetők-e az ellopott pénzeszközök.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az eddigi vizsgálatok szerint az incidensben nem érintettek a vásárlói, beszállítói vagy személyzeti információk. A Pepco elmondása alapján mérlegével a támadás ellenére nincs gond, likviditása meghaladja a 400 millió eurót készpénzből és hitelkeretekből, működése továbbra is erős cash flow-t generál.

A támadás pontos kivitelezése és technikai részletei egyelőre nem nyilvánosak, a biztonsági szakemberek számára főleg ez lehet izgalmas. A cég közleménye szerint rendkívül komolyan veszi az információbiztonságot, és "az egész vállalatcsoportra kiterjedően átvizsgálja a rendszereket és a folyamatokat, hogy a jövőben biztonságosabbá tegye az üzletmenetet”. 

A Pepco Csoportnak 248 üzlete van Magyarországon, az első negyedéves árbevétele 1,9 milliárd euró (kb. 750 milliárd forint) volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról