:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 29. 09:42

6 milliárd forintot loptak az adathalászok a magyar Pepcótól

A cég egyelőre vizsgálja az esetet, így a technikai részletek váratnak magukra.

Adathalász-támadás érte a Pepco Group diszkonthálózat magyar üzletágát, körülbelül 15 millió eurós, tehát 6 milliárd forintnyi összeget nyúltak le a kiberbűnözők – tudósított az esetről a Reuters. A cég egyelőre banki partnereivel és a rendőrséggel egyeztet arról, hogy visszaszerezhetők-e az ellopott pénzeszközök.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eddigi vizsgálatok szerint az incidensben nem érintettek a vásárlói, beszállítói vagy személyzeti információk. A Pepco elmondása alapján mérlegével a támadás ellenére nincs gond, likviditása meghaladja a 400 millió eurót készpénzből és hitelkeretekből, működése továbbra is erős cash flow-t generál.

A támadás pontos kivitelezése és technikai részletei egyelőre nem nyilvánosak, a biztonsági szakemberek számára főleg ez lehet izgalmas. A cég közleménye szerint rendkívül komolyan veszi az információbiztonságot, és "az egész vállalatcsoportra kiterjedően átvizsgálja a rendszereket és a folyamatokat, hogy a jövőben biztonságosabbá tegye az üzletmenetet”. 

A Pepco Csoportnak 248 üzlete van Magyarországon, az első negyedéves árbevétele 1,9 milliárd euró (kb. 750 milliárd forint) volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 09:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.