:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 13. 10:12

A terroristák listájára tette Oroszország a Meta szóvivőjét

Elfogatóparancsot adtak ki a Meta sajtófőnöke ellen.

Egy moszkvai bíróság hétfőn elfogatóparancsot adott ki a Meta sajtótitkára és szóvivője, Andy Stone ellen terrorista tevékenységben való részvétel, terrorista tevékenységre való nyilvános felhívás, valamint uszítás miatt. Ezzel az orosz Szövetségi Pénzügyi Felügyelet (Roszfinmonyitoring) felvette Stone-t a „szélsőségesek és terroristák” nyilvántartásába. A sajtófőnök neve mellett egy csillag jelzés látható az ügynökség honlapján, mely szimbólumot a Rosszijszkaja Gazeta szerint olyan szervezetek és személyek esetében használják, akik bizonyítottan részt vettek terrorista cselekedetekben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Oroszország és a Meta kapcsolata egyre feszültebbé vált, miután 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború. A Meta fő közösségi platformjait nem sokkal a konfliktus kezdete után betiltották Oroszországban, az amerikai közösségi óriást pedig azzal a váddal találták bűnösnek, hogy „szélsőséges aktivitásban” vesz részt.

Az orosz igazságügyi minisztérium 2023 februárjában rendelte el Stone letartóztatását, november végén pedig körözést adott ki rá, de akkor még nem közölték, milyen ügyben nyomoznak utána. Stone korábban soha nem járt Oroszországban és nem beszél oroszul, de hamar célponttá vált az orosz kormány szemében, miután a Meta platformjain elkezdtek terjedni az orosz vezetőket, köztük a Putyint kritizáló bejegyzések. 

Moszkva még tavaly márciusban indított büntetőeljárást a Meta munkatársainak „törvénytelen cselekedetei” ellen, akkor megemlítették Stone-t is, aki „feloldotta az orosz hadsereg elleni erőszakra való felhívások tilalmát a platformjain”, és ezzel szélsőséges tevékenységre buzdított.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 02:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.