Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 13. 10:12

A terroristák listájára tette Oroszország a Meta szóvivőjét

Elfogatóparancsot adtak ki a Meta sajtófőnöke ellen.

Egy moszkvai bíróság hétfőn elfogatóparancsot adott ki a Meta sajtótitkára és szóvivője, Andy Stone ellen terrorista tevékenységben való részvétel, terrorista tevékenységre való nyilvános felhívás, valamint uszítás miatt. Ezzel az orosz Szövetségi Pénzügyi Felügyelet (Roszfinmonyitoring) felvette Stone-t a „szélsőségesek és terroristák” nyilvántartásába. A sajtófőnök neve mellett egy csillag jelzés látható az ügynökség honlapján, mely szimbólumot a Rosszijszkaja Gazeta szerint olyan szervezetek és személyek esetében használják, akik bizonyítottan részt vettek terrorista cselekedetekben.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Oroszország és a Meta kapcsolata egyre feszültebbé vált, miután 2022 februárjában kitört az orosz-ukrán háború. A Meta fő közösségi platformjait nem sokkal a konfliktus kezdete után betiltották Oroszországban, az amerikai közösségi óriást pedig azzal a váddal találták bűnösnek, hogy „szélsőséges aktivitásban” vesz részt.

Az orosz igazságügyi minisztérium 2023 februárjában rendelte el Stone letartóztatását, november végén pedig körözést adott ki rá, de akkor még nem közölték, milyen ügyben nyomoznak utána. Stone korábban soha nem járt Oroszországban és nem beszél oroszul, de hamar célponttá vált az orosz kormány szemében, miután a Meta platformjain elkezdtek terjedni az orosz vezetőket, köztük a Putyint kritizáló bejegyzések. 

Moszkva még tavaly márciusban indított büntetőeljárást a Meta munkatársainak „törvénytelen cselekedetei” ellen, akkor megemlítették Stone-t is, aki „feloldotta az orosz hadsereg elleni erőszakra való felhívások tilalmát a platformjain”, és ezzel szélsőséges tevékenységre buzdított.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról