Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 31. 14:30

Így néz ki, amikor a Doom találkozik a bélbaktériumokkal

Pontosabban: baktériumokon jelenik meg. Mert már ilyen is van.

Fel sem soroljuk már, mennyi furcsa dologra ráhackelték a Doom-ot (vagyis hát látszólag), és úgy tűnik, még mindig vannak fura ötletek. Most a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik biotechnológiai kutatója tett tanúbizonyságot a játék iránti rajongásáról: szakmájából adódóan jött az ötlet, hogy baktériumok felhasználásával jelenítse meg az ikonikus játékot. Ez persze nem azt jelenti, hogy egy tényleg futtatható programot eredményezett projekt, hanem hogy valódi baktériumokat alakított pixelekké a 30 éves FPS képkockáinak megjelenítéséhez.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Lauren Ramlan egy 32x48-as, 1 bites kijelzőmátrixot hozott létre egy teljesen E. coli baktériumokból kialakított sejtfalon belül, utána a baktériumoknak fluoreszcens fehérjéket adagolt, így azok az éppen kívánt színre tudtak változni és világítani. Tehát a játék maga nem lett futtatható a sejtekben (durva is lenne, ha már ott tartana az orvostudomány), a baktériumok inkább icipici monitorként mutatják a shooter képkockáit.

Bár a megoldás ötletes, brutálisan rossz képrátát sikerült csak megvalósítani: a sejteknek 70 percig tartott a kívánt állapot felvétele, majd további 20 percet igényelt a visszaállás, amiből alkalmassá vált a következő képkocka megjelenítésére.

doombaktérium

06:53
 

Running Doom on cells?

Még több videó

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról