Szerző: Koi Tamás

2024. január 26. 12:00

Automatikus leiratot készít a podcastekből az Apple Podcast

Rövidesen új funkcióval bővülhet az Apple saját podcast platformja, mely a jövőben képes lesz - legalább a nagy világnyelveken - automatikusan leiratot készíteni az adásokból.

Van egy jó híre az Apple-nek azok számára, akik nem feltétlenül a beszélgetés audiovizuális gyönyörei miatt kattintanak le egy podcastet, hanem annak sallangmentes tartalmára kíváncsiak. A cég bejelentette, hogy saját podcast platformja, az Apple Podcasts rövidesen automatikus leiratokat készít majd az adásokhoz.

Ennek persze azért van néhány feltétele, leginkább nyelvi szinten, így a megoldás eleinte csak az angol, spanyol, francia és német nyelven rögzített adásokat fogja magától feliratozni azok feltöltését követően röviddel, de legkésőbb egy-két nappal (ez függ az adás hosszától).

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A rendszert leginkább úgy kell elképzelni működés közben, mint az Apple Music vagy éppen a Spotify esetében régóta elérhető dalszöveg-megjelenítést, vagyis a feliratozás folyamatosan lépést tart a beszélt szöveggel, az éppen elhangzott szavakat, mondatokat kiemelve. A leiratot emellett el lehet olvasni akár az adás meghallgatása nélkül is.

Az Apple szerint lehetőség lesz majd arra, hogy a tartalomtulajdonosok saját feliratfájlokat töltsenek fel (VTT vagy SRT formátumban), illetve a cég felhívja a figyelmet arra is, hogy az automatizált rendszer abban az esetben hibázhat, ha az adásban résztvevők egymással párhuzamosan beszélnek vagy túl domináns zenei aláfestés hallatszik a háttérben.

Az új funkció az iOS operációs rendszer tavasszal megjelenő 17.4-es verziószámú frissítésével válik majd elérhetővé.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról