:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 12. 14:57

Sértetlenül átvészelt két iPhone egy ötezer méteres zuhanást

Sértetlenül túlélte két iPhone, hogy kiestek egy repülőgép ajtónyílásán 16 ezer láb, azaz csaknem 5 km magasságban.

Január 5-én ijesztő baleset történt az Alaska Airlines 1282-es járatával, mely Portlandból szállt fel oregoni úti céllal: a repülőgép egyik ajtaja még az utazómagasság elérése előtt, 16 ezer lábon (azaz körülbelül 5000 méter magasan) kiszakadt a helyéről.

A pilóták az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően visszafordították a gépet az induló állomásra és a mindössze nyolc hete üzembe helyezett Boeinggel végül sikeresen landoltak. Az esetnek szerencsére nem voltak áldozatai, a hatfős személyzet és a 171 utas többsége sértetlenül megúszta az incidenst.

Ahogy már-már csodával határos módon az a két iPhone is, mely ötezer méteres magasságban kirepült az utastérből közvetlenül azután, hogy az ajtó kiszakadt a géptörzsből.

De hogyan lehetséges, hogy egy okostelefon sértetlenül túlél egy ötezer méteres zuhanást, miközben egy méterről betonra esve szilánkosra törik a kijelzője?

asa1282

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az esetet természetesen már haladó fizikusok is megszakértették, akik egyrészt arra hívták fel a figyelmet, hogy minden esés más és más, a két repülő iPhone pedig jó eséllyel puha felületre - vélhetően valamilyen növényzetre - esett, ami tompíthatta az esést.

Másrészt miután egy szabadon eső tárgy esetében a gravitációs erő egyensúlyba kerül a közegellenállásból (légellenállásból) keletkező erővel, a zuhanás nem gyorsul tovább, vagyis tulajdonképpen mindegy, hogy a tárgy - jelen esetben az iPhone - ötezer méteres magasságból vagy ötszáz méteres magasságból esik le, a becsapódás ereje ugyanakkora lesz.

A telefonokat a becsületes megtalálók végül eljuttatták az Alaska Airlineshez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 08:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.