:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 12. 14:00

Nyelvvel lehet majd irányítani a mobilokat és laptopokat

Elsősorban a fogyatékkal élőknek lehet hasznos, hogy a nyelvük beviteli eszközként funkcionálhat, de bizonyos műtéti beavatkozások során is elképzelhető a MouthPad nevű fejlesztés bevetése.

A Las Vegas-i CES-ről természetesen most sem hiányozhatnak a bizarr ötletek, ezúttal a hagyományos vezérlés eddigi módjai kérdőjeleződnek meg egy újonnan bejelentett eszközzel. Az Augmental nevű startup által fejlesztett, szájba helyezhető MouthPad ahogy neve is sejteti, arra ad lehetőséget a gazdájának, hogy a nyelve mozgásával böngéssze és görgesse a weboldalakat, hírfolyamokat, a kisujja megmozdítása nélkül. A megoldás leginkább egy trackpedhez hasonlít, bár itt az érzékelőfelület a felhasználó szájában van.

A MouthPad a Bluetooth-támogatás révén képes csatlakozni laptopokhoz, asztali számítógépekhez, táblagépekhez és laptopokhoz. A technológiai expón az Augmental egyik szoftvermérnöke, Corbin Halliwill demózta a használatát, aki a MouthPadet bevetve, a szája segítségével kezelte a Google Térkép alkalmazást egy iPhone-on. A kontrollert egyetlen feltöltéssel 5 órán át lehet használni, és értelemszerűen étkezéskor nem ajánlatos viselni, de az ivás engedélyezett.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az elsőre furcsának tűnő beviteli mód a jövőben a mozgásszervi fogyatékossággal élőknek jelenthet új módszert, például akik nem tudják mozgatni a kezüket, de akár műtétek közben is elképzelhető a használata, amikor a sebésznek tele van a keze éppen eszközökkel, és szüksége lenne egy útmutatóra. Vagy akár az űrhajósok számára könnyíthet meg műveleteket, a startup egyébként már a Nemzetközi Űrállomáson való teszttel kapcsolatban is megkezdte az egyeztetéseket.

Ez még a jövő zenéje, mivel az egyelőre prototípusként létező vezérlő további finomhangolásra szorul, de a fejlesztők bejelentése szerint akár még az idén kereskedelmi forgalomban kapható termék válhat belőle, egyelőre nem tudni, hogy milyen árazással.

03:41
 

Augmental MouthPad^

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 15:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.