Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 12. 14:00

Nyelvvel lehet majd irányítani a mobilokat és laptopokat

Elsősorban a fogyatékkal élőknek lehet hasznos, hogy a nyelvük beviteli eszközként funkcionálhat, de bizonyos műtéti beavatkozások során is elképzelhető a MouthPad nevű fejlesztés bevetése.

A Las Vegas-i CES-ről természetesen most sem hiányozhatnak a bizarr ötletek, ezúttal a hagyományos vezérlés eddigi módjai kérdőjeleződnek meg egy újonnan bejelentett eszközzel. Az Augmental nevű startup által fejlesztett, szájba helyezhető MouthPad ahogy neve is sejteti, arra ad lehetőséget a gazdájának, hogy a nyelve mozgásával böngéssze és görgesse a weboldalakat, hírfolyamokat, a kisujja megmozdítása nélkül. A megoldás leginkább egy trackpedhez hasonlít, bár itt az érzékelőfelület a felhasználó szájában van.

A MouthPad a Bluetooth-támogatás révén képes csatlakozni laptopokhoz, asztali számítógépekhez, táblagépekhez és laptopokhoz. A technológiai expón az Augmental egyik szoftvermérnöke, Corbin Halliwill demózta a használatát, aki a MouthPadet bevetve, a szája segítségével kezelte a Google Térkép alkalmazást egy iPhone-on. A kontrollert egyetlen feltöltéssel 5 órán át lehet használni, és értelemszerűen étkezéskor nem ajánlatos viselni, de az ivás engedélyezett.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az elsőre furcsának tűnő beviteli mód a jövőben a mozgásszervi fogyatékossággal élőknek jelenthet új módszert, például akik nem tudják mozgatni a kezüket, de akár műtétek közben is elképzelhető a használata, amikor a sebésznek tele van a keze éppen eszközökkel, és szüksége lenne egy útmutatóra. Vagy akár az űrhajósok számára könnyíthet meg műveleteket, a startup egyébként már a Nemzetközi Űrállomáson való teszttel kapcsolatban is megkezdte az egyeztetéseket.

Ez még a jövő zenéje, mivel az egyelőre prototípusként létező vezérlő további finomhangolásra szorul, de a fejlesztők bejelentése szerint akár még az idén kereskedelmi forgalomban kapható termék válhat belőle, egyelőre nem tudni, hogy milyen árazással.

03:41
 

Augmental MouthPad^

Még több videó
a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.