:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 8. 14:39

Végre vége az Apple batterygate-jének

Hat év után végre lezárulhat az Apple törénelmének egyik legkínosabb fejezete, a batterygate-botrány.

Egy 2017 óta húzódó ügy végére kerülhetett végképp pont a napokban, ami egyben az Apple fennállásának legkínosabb esete volt, rámutatva a fogyasztói társadalom fonákoldalaira. A batterygate néven elhíresült botrányból per lett, az Apple pedig most a jogi eljárás lezárásaként olyasmit tett, amit meglehetősen ritkán szokott: 

Pénzt fizetett vissza a vásárlóknak.


Konkrétan eszközönként nagyjából 92 dollárt, azaz napi árfolyamon számolva körülbelül 31700 forintot, ami egyébként jóval több annál a 25 dollárnál, melyet a jogi eljárás kezdetén prognosztizáltak szakértők.

iphone_battery

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az eljárás alapját az adta, hogy az Apple 2017-ben minden technológiai háttérmagyarázat és előzetes értesítés nélkül mesterségesen leszabályozta a teljesítményt szoftveresen az akkor már - legalábbis a cég szerint - öregecskének számító iPhone 6 és 7 szériák tagjainál, valamint az első generációs iPhone SE-nél. Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert az elfáradt akkumulátorok miatt másképp a készülékek maguktól kikapcsoltak volna bizonyos helyzetekben.

Az érintett vevők egy része ezt érthető okokból kissé nehezen fogadta, melynek egyenes következménye lett több csoportos kereset, végül pedig egy 2020-as megegyezés. Tavaly augusztusban az utolsó jogi akadály is elhárult a kártérítések kifizetése elől - ez egyébként nem jár automatikusan, hanem 2020 októberéig kellett jelentkezniük az érintetteknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 15:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.