:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 5. 12:18

Élőben követhetők a Volánbusz-járatok a Google Térképen

Január 4-től már valós idejű adatok is segítik az utazástervezést a Google térképszolgáltatásában.

A Volánbusz elérhetővé tette a helyközi autóbuszok valós idejű közlekedési adatait a Google Térképen egy sikeres tesztidőszak után. Ugyan a helyközi járatok menetrendje már 2017 óta elérhető a Google Térkép utazástervező felületén, a statikus információk helyett már valós idejű utastájékoztatási adatokat láthatnak a felhasználók a szolgáltatásban, tehát a váratlan forgalmi helyzeteket, leállásokat, tereléseket is tudja végre kezelni a rendszer - az utasok pedig ezen helyzetekre reagálva tudják újratervezni az utazásukat.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Számszerűsítve több mint 42 ezer járat adatai jelennek meg csütörtök óta a Térkép felületén, bár az adatok elérhetőségének korlátai is vannak: csak azon városok járatai láthatók, ahol az önkormányzat – mint a helyi autóbuszos közösségi közlekedési szolgáltatás megrendelője – biztosítja a járművek követhetőségéhez szükséges technikai feltételeket, tehát az adott buszon van műholdas nyomkövető. 

Vitézy Dávid, közlekedési szakértő és volt államtitkár kiemelte, hogy a Volánbusznak és informatikai partnereiknek a régi 24, majd 7 külön Volán-cég teljesen kaotikus, eltérő és gyakran hiányos menetrendi és vonalhálózati adatbázisait kellett feldolgoznia és alkalmassá tennie arra, hogy a Google szolgáltatásában láthatóvá váljanak.

A helyközi járatok Google térképen való követéséhez egyszerűen a Google Térképen jelzett megálló ikonjára kell kattintani.

googlevolán

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 14:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.