:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 3. 14:30

Egy 13 éves fiúnak sikerült először legyőzni a Tetrist

Először történt meg, hogy a klasszikus játékban ne a játékos veszítsen, a program gyakorlatilag megadta magát.

Egészen eddig legyőzhetetlennek bizonyult a már 34 éves klasszikus Tetris játék, de a napokban mérföldkőnek lehetett tanúja a rajongói közösség: a 13 éves Willis „Blue Scuti” Gibson eddig példátlan bravúrral nem csak hogy elérte a 157-es szintet egy NES konzolon, de ki is akasztotta a programot, ami elméletben a 255. szintig futna, majd nullázódna. Blue Scuti összesen 3 világrekordot döntött meg a 2023-as Classic Tetris Világbajnokság (CTWC) elődöntőjében, övé az eddigi legmagasabb elért pontszám, legmagasabb elért szint és a legtöbb teljesített sor is.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A vizuospaciális, vagyis vizuális téri képességeket igénylő videójáték azért is rendkívül nehéz, mert a 29. szint után már rendkívüli sebességgel hullanak le az elemek, szinte lehetetlen lépést tartani vele. Mindezek fejébe a 138. szint után megjelenik egy láthatatlan akadály is, ami akadályozza az elemek szabad hullását a játéktérben.

Blue Scuti a játék során több olyan stratégiát is alkalmazott, amiket a fiatalabb játékosok fejlesztettek ki az utóbbi évek során, például a „hypertappinget” és a „rollingot”, amik lehetővé teszik, hogy a NES-vezérlőjén található gombok helyett a kontroller alsó részén való zongorázó mozdulattal lehet a megszokott módtól eltérően sokkal gyorsabban irányítani a játékot. 2022-re a legtöbb játékos, aki bejutott a CTWC-be, e stratégiák valamelyikét biztosan alkalmazta.

A YouTube-on is megtekinthető 38 perces videón végigkövethető Scuti egyre feszültebb menete, ami végül azzal zárult, hogy a program egyszerűen lefagyott, tehát elérkezett a „True Killscreen”, amit korábban csak Greg Cannon által készített StackRabbit nevű MI tudott produkálni.

47:52
 

Blue Scuti Beats NES Tetris

Még több videó

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 16:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.