Szerző: Koi Tamás

2023. december 11. 11:54

Biztonságosabbá válik az online állampapír-forgalmazás

A hétvégén megújította online állampapír-forgalmazási felületeit a Magyar Államkincstár - új dizájn mellett számos új biztonsági funkciót kapott a Webkincstár és a Mobilkincstár.

Úgy tűnik, a kormány véresen komolyan gondolja, hogy most jött el az idő, amikor mindenkinek állampapírba kell fektetnie, aki él és mozog, ezért a minden magyarnak alanyi jogon, ingyenesen - és automatikusan - megnyíló befektetési számla terve mellett vagy azt megelőzően most megújította online állampapír-kereskedő platformjait a Magyar Államkincstár.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Webkincstár webes felület és a Mobilkincstár applikáció nem csak dizájnját tekintve újult meg a hétvégén, hanem megerősödtek a szolgáltatások biztonsági védvonalai is vélhetően válaszul arra, hogy az utóbbi hónapokban csalók kedvelt célpontjaivá váltak az államkincstár felületeit használó befektetők.

Így a felhasználónak a jövőben minden tranzakció jóváhagyását, valamint a beállítások, illetve ügyféladatok változtatásának mentését az alkalmazás belépéséhez használt jelszóval, vagy biometrikus azonosítóval kell kötelezően megerősítenie, továbbá

  • Egyes adatmódosításokról (pl. új bankszámlaszám rögzítése) az ügyfél rögzített e-mail címére vagy rögzített e-mail cím hiányában SMS üzenetben a Kincstár értesítést küld.
  • Biztonsági okokból a jövőben egy összetettebb jelszót kell az ügyfeleknek alkalmaznia a belépések során. A jelszónak tartalmaznia kell minimum 1 kisbetűt, 1 nagybetűt, 1 számot és 1 speciális karaktert. 
  • Amennyiben korábbi jelszavával nem tud bejelentkezni az ügyfél, úgy a „Bejelentkezés” gomb megnyomásával elérhetővé váló „Új jelszó igénylés” funkcióval új jelszót kell rögzíteni. 
  • Kizárólag a számlatulajdonos nevére szóló új bankszámlaszám rögzíthető. 
  • Új bankszámlaszám felvétele során, az új bankszámlaszám a rögzített bankszámlaszámok között csak a rögzítéstől számított 48 óra múlva jelenik meg. A 48 órás idő korlát leteltéig erre a bankszámlaszámra átutalás nem kezdeményezhető az elektronikus forgalmazási csatornákon keresztül. 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról